Belgische veevoedersector vraagt dringend duidelijkheid over implementatie EU-ontbossingswet
nieuwsDe Belgische veevoedersector vraagt op korte termijn duidelijkheid over de implementatie van de Europese ontbossingswet. Het sluit zich aan bij onder meer het Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelez en een aantal Europese organisaties zoals de vereniging van graanhandelaars Coceral en de Europese vereniging voor diervoederfabrikanten FEFAC. De organisaties zeggen de ontbossingswet te steunen, maar wijzen op onduidelijkheden over de interpretatie en implementatie van de wet. “Onze leden beginnen in september al contracten af voor volgend jaar en er zijn nog veel onduidelijkheden”, klinkt het bij BFA.
De EU-landen stemden vorig jaar in november al in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet (EUDR). De wet verplicht Europese bedrijven ervoor te zorgen dat hun producten niet bijdragen aan illegale ontbossing. Bedrijven en handelaren die soja, rundvlees, cacao, koffie en aanverwante producten importeren, moeten aantonen dat hun toeleveringsketens niet bijdragen aan de vernietiging van bossen wereldwijd, anders riskeren ze forse boetes.
De wet zou op 1 januari 2025 ingaan, maar bedrijven en landen, ook buiten de EU, waren niet klaar om aan de wet te kunnen voldoen. De Europese Commissie en de lidstaten besloten daarom de wet met een jaar uit te stellen tot begin 2026. Sindsdien zijn volgens Katrien D’hooghe, managing director van de Belgische federatie voor de diervoedersector BFA, stappen gezet in de praktische uitwerking van de wet, maar zijn er nog steeds veel onduidelijkheden en praktische problemen.
Zij wijst onder meer op het gebrek aan beschikbare data in de landen van herkomst en ze plaatst ook vraagtekens bij de beschikbaarheid van voldoende sojabonen en sojaschroot die in regel zijn met de EUDR-wetgeving om aan de volledige Europese vraag te voldoen. Zeker in de huidige geopolitieke context. "Wij steunen in principe de Europese ontbossingswet, maar op dit moment zijn er nog steeds veel vraagtekens bij de interpretatie en implementatie van de wet voor de importeurs van sojabonen en sojaschroot in de EU", klinkt het bij BFA

"Tijd begint te dringen"
De Belgische veevoedersector roept daarom op om op korte termijn duidelijkheid te scheppen. “Onze leden kopen grondstoffen op de termijnmarkt, verschillende maanden op voorhand. Het is dus belangrijk tijdig duidelijkheid te scheppen over de concrete implementatie van de ontbossingswetgeving”, aldus D’hooghe. Zij benadrukt vooral ook niet zo lang te wachten als vorig jaar. “Vorig jaar hebben een aantal leden van ons al grondstoffen ingekocht die aan de toekomstige eisen zouden voldoen en hebben daarvoor een extra EUDR-premie betaald. Achteraf bleek dat dus een onnodige kost.”
Eerder deze maand maande ook al Coceral de Europese Commissie tot haast. Coceral vertegenwoordigt onder meer de belangen van Europese importeurs van sojabonen en sojaschroot, de partijen aan wie de meeste eisen worden opgelegd. De organisatie wijst eveneens op onduidelijkheden over de interpretatie en implementatie van de wet. “Zelfs het IT-systeem staat nog niet op poten.”
Gisteren publiceerden 16 Europese koepelorganisaties, waaronder ook FEFAC en Coceral nog een gezamenlijk statement met een duidelijke oproep om de ontbossingswetgeving te vereenvoudigen. De Europese sectororganisaties FEFAC en Coceral dringen ook al langer aan op een aanpassing van de wet waarbij EUDR-gecertificeerde volumes met niet-gecertificeerde partijen gemengd mogen worden ( het zogenaamde systeem van massabalans, red.). Importeurs zouden dan het EUDR-gecertificeerde volume op de Europese markt kunnen afzetten en de niet -gecertificeerde volumes op niet-Europese markten. “De huidige scheidingsplicht verhoogt de kosten aanzienlijk.”
Kostprijsverhoging veevoeder ligt op de loer
Dat de EUDR-wetgeving een kostenverhogend impact heeft, bleek vorig jaar al toen BFA-leden EUDR-gecertificeerde partijen vastlegden. “Deze EUDR-premie bedroeg zo’n tien procent van de kostprijs”, aldus D’hooghe. Volgens haar zullen ook de Vlaamse veehouders deze kostenverhoging voelen. “Als we kunnen overstappen naar het gebruik van de massabalans zou dat de kosten aanzienlijk kunnen verlagen.”
Deze week sprak ook het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelez, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo en Côte d'Or, zijn zorgen uit over de haalbaarheid van de Europese ontbossingswet tegen begin volgend jaar. "Daarom roepen we respectvol, transparant en verantwoord op tot een uitstel van 12 maanden - niet om de ambitie te temperen, maar om een praktische, inclusieve en effectieve implementatie mogelijk te maken", aldus een verantwoordelijke van het bedrijf.
