Historische bebossingsachterstand weggewerkt
nieuwsVlaanderen heeft zijn historische bebossingsachterstand weggewerkt. Quasi het volledige saldo van het Boscompensatiefonds wordt geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe bossen. “We hebben voor 10,2 miljoen euro 215 hectare gronden aangekocht die nu bebost zullen worden”, zegt Vlaams minister voor Natuur, Landbouw en Omgeving Joke Schauvliege. De Vlaamse regering had zichzelf de tijd gegeven tot 2019 om de historische gegroeide reserve van het boscompensatiefonds stapsgewijs weg te werken.
Om te voorkomen dat de oppervlakte bos in Vlaanderen achteruitgaat, geldt in Vlaanderen een ontbossingsverbod. Ontbossing kan alleen als er compensaties tegenover staan. Dat kan door compensatie in natura, het aanplanten van een even groot of groter bos op een andere plek. Een andere mogelijkheid is een bijdrage leveren aan het zogenaamde Boscompensatiefonds van de Vlaamse overheid. Vorig jaar kwam het Boscompensatiefonds in de aandacht, onder meer door de kritiek van komiek Wouter Deprez op het 'oppotten' van de reserves uit het fonds.
Hoewel de blokkering van die historische reserve van 7,8 miljoen euro begrotingstechnisch te verklaren is, beloofde de Vlaamse regering toch om de bebossingsachterstand weg te werken tegen 2019. Intussen heeft minister Schauvliege laten weten dat de achterstand en bijbehorende spaarpot van het boscempensatiefonds volledig zijn weggewerkt. Ook het geld dat vorig jaar in het fonds werd gestopt, zo’n 3,2 miljoen euro, is bijna volledig uitgegeven aan nieuwe bebossing. “We hebben voor 10,2 miljoen euro 215 hectare gronden aangekocht”, zegt de minister.
Het gaat in totaal om 12 terreinen van lokale besturen en private ondernemers die reageerden op een projectoproep van de Vlaamse overheid. “De voorbije jaren heb ik beslist om de projectoproep uit te breiden van lokale besturen naar alle overheden, vennootschappen en privépersonen”, aldus Schauvliege. “De projectoproepen hebben ondertussen hun waarde en nut bewezen en kennen elk jaar meer succes. Op die manier worden de middelen van de bossencompensatie goed en gericht besteed.” Projecten die stadsrandbossen, lokale bosuitbreidingsinitiatieven of speelbossen versterken, kregen voorrang, net als projecten gelegen in speciale beschermingszones.
Bron: Belga/eigen verslaggeving