header.home link

Lula komt met nieuw plan tegen illegale ontbossing Amazonewoud

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft maandag een nieuw plan voorgesteld om de illegale ontbossing van het Amazonewoud tegen te gaan. Voor Lula, die begin dit jaar aan een nieuwe ambtstermijn begon, is het een prioriteit van zijn presidentschap.

6 juni 2023  – Laatste update 6 juni 2023 11:06
Lees meer over:
amazonewoudbraziliebosbrand-©Christian BragaGreenpeace

"Het is vooral dankzij het Amazonewoud dat Brazilië een belangrijke rol speelt in het bewaren van het klimatologisch evenwicht van de planeet", zei hij tijdens de voorstelling van zijn plan van aanpak. "De ontbossing van het Amazonewoud tegengaan, helpt ook de globale temperatuurstijging te beperken."

Satellietbeelden

Concreet zet hij een waaier aan beleidsmaatregelen in gang die door verschillende ministeries zullen moeten worden uitgevoerd. Met behulp van satellietbeelden moeten illegale activiteiten beter kunnen worden opgespoord en met de regularisatie van eigendomsakten en met behulp van een landelijk kadaster moet beter kunnen worden toegezien op een correct landbeheer.

Economische incentives moeten het herstel van gedegradeerde bossen tegengaan en het aandeel inheemse vegetatie opkrikken. Via het screenen van geldverrichtingen wil de overheid de handel in kettingzagen en graafmachines in kaart brengen.

Traceerbaarheid

Er komt ook een beter traceersysteem voor hout, vee en andere landbouwproducten. Daarmee speelt Brazilië in op de weigering van steeds meer landen om nog langer producten te importeren die uit ontbost gebied afkomstig zijn.

amazonewoudbraziliebosbrand-©ValdemirCunhaGreenpeace

Lula presenteerde zijn plan niet toevallig op Wereldmilieudag. "Na vier jaar van onverschilligheid en niet-handelen", zet Lula de bescherming van de groene long van de aarde naar eigen zeggen weer bovenaan de politieke agenda. Met die uithaal verwees hij naar zijn voorganger Jair Bolsonaro, onder wiens bestuur (2019-2022) de gemiddelde jaarlijkse ontbossing van het Amazonewoud met 75 procent steeg in vergelijking met het voorafgaande decennium.

Met zijn plan pikt Lula de draad weer op van het Amazonebeleid dat hij in 2004 introduceerde tijdens zijn eerste ambtstermijn als president, maar dat door Bolsonaro in het vriesvak gestopt werd. Lula wil van Brazilië een voorbeeld voor de wereld maken op het vlak van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, en heeft de ambitie om tegen 2030 een definitief einde te maken aan de illegale houtkap in zijn land.

Vorige week deelde het conservatieve parlement het milieu- en klimaatbeleid van Lula wel nog een stevige tik uit. Zijn ministerie van Leefmilieu zag zijn bevoegdheden op het vlak van het landelijk kadaster en het beheer van waterbronnen ontnomen worden.

Bron: Belga

Beeld: Christian Braga (Greenpeace)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek