Vlaamse boer voegt 300 hectare toe aan zijn Oekraïense landbouwbedrijf

Op 24 februari is het precies één jaar geleden dat Russische tanks Oekraïne binnenvielen en de oorlog tussen beide landen startte. Stabroekenaar Tom Van Goey die 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev een akkerbouwbedrijf van 3.000 hectare runt, vluchtte enkele dagen na de oorlog terug naar Antwerpen. Daar runt hij zijn bedrijf van op afstand. Begin februari was hij voor twee weken op zijn bedrijf en was hij bezig met de juridische afwikkeling van 300 hectare extra landbouwgrond die hij vanaf dit jaar pacht. Een jaar na datum kijken we met Van Goey terug op twaalf oorlogsmaanden en blikken we voorzichtig vooruit.

23 februari 2023  – Laatste update 23 februari 2023 10:56
Lees meer over:
Van Goey_Oekraine_Antwerpen

Verrast en met verbazing zagen Europeanen hoe de Russische president Poetin vorig jaar op 24 februari buurland Oekraïne binnenviel. Het was kort nadat de Vlaamse regering de stikstofplannen in het krokusakkoord had gepresenteerd. “Ik had met dit extreem scenario ook geen rekening gehouden”, vertelt Tom Van Goey (43) die de volgende dag het nieuws vernam van een bevriende journalist. Op verzoek van het thuisfront pakte de Vlaming die in Cherkasy, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Kiev, een landbouwbedrijf uitbaat van 3.000 hectare zijn koffers.

Op vandaag runt hij vanop afstand zijn bedrijf. Eerder deze maand keerde hij voor twee weken terug naar zijn bedrijf waar hij zich ontfermde over de juridische afhandeling van nieuwe pachtcontracten waardoor het landbouwareaal uitbreidt van 3.000 naar 3.300 hectare.

Landuitbreiding

“De voorbereidingen hiervan waren al twee jaar geleden getroffen. Na de uitbraak van de oorlog is de registratie van landbouwgrond tussen 7 april en 19 november stilgelegd, waardoor we het land vorig jaar niet konden registreren”, vertelt de boer. Het nieuwe land pacht hij van honderden buurtbewoners, mensen die na de val van de Sovjet-Unie een klein stukje van de voormalige staatslandbouwbedrijven (kolchose) in handen kregen. Voor de overige 3.000 hectare heeft hij eveneens contracten met meer dan 1.000 landeigenaren, die gemiddeld 150 euro per hectare krijgen.

tomvangoeyoekraineaardappelopslagGranex2

Een jaar na de oorlog is zijn bedrijf min of meer in rustig vaarwater beland. Afgezien van rakketten die sporadisch onderschept worden, is er in de regio weinig te merken van het wapengekletter in het oosten van het land. In vogelvlucht ligt zijn bedrijf zo’n 400 kilometer van het front. Van Goey heeft zo’n 90 mensen in dienst waarvan 49 dienstplichtige mannen. “Vijf mensen dienen nu in het leger, maar zijn niet actief aan het front.” Van de dienstplichten hebben er ook 20 man een vrijstelling gekregen. “Dat zijn vooral onze tractor-, combine- en vrachtwagenchauffeurs. Zij zijn onmisbaar op het bedrijf en zijn derhalve vrijgesteld van dienstplicht.”

Rustiger vaarwater

Terwijl Van Goey enkele maanden geleden nog te kampen had met regelmatige stroomstoringen, is de situatie ook op dat vlak genormaliseerd. “Toen ik er twee weken geleden was, moesten we nog maar sporadisch de transformatoren inschakelen." Deze transformatoren liet hij enkele maanden geleden overkomen en deze hebben hun nut bewezen tijdens de raketaanvallen van Rusland op de energievoorziening van het land.

tomvangoeyoekraineaardappelopslagGranex

De grootste opluchting op agrarisch gebied kwam voor Van Goey en voor andere Oekraïne boeren met de graandeal die Rusland en Oekraïne met bemiddeling van Turkije sloten in juni. Na dit akkoord kwam de gestokte export weer langzaam op gang en konden boeren hun opslag vrijmaken voor nieuwe oogsten in het najaar. “Omdat er onder deze deal alleen export mogelijk is via Odessa en geïmproviseerde Donauhavens is het transport nog altijd moeizaam en zijn er lange wachttijden. Bovendien loopt het huidige verdrag deze maand af”, vertelt Van Goey die recent vier extra trucks aanschafte om dagelijks met negen vrachtwagens continu graan naar de havens en aardappelen tot in de supermarkt te brengen.

Geld voor zaaigoed en kunstmest

Eind februari is het relatief rustig op het bedrijf en schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Voor komend jaar voorspelt de Vlaming een serieuze daling van de Oekraïense landbouwoutput. Niet alleen verdwijnt de productie van de bezette gebieden van de Oekraïense balans, daarnaast lijkt het aannemelijk dat er minder ingezaaid word en minder bemest wordt. “Het was al moeilijk voor boeren om krediet te verkrijgen bij een bank. Dat is nu vrijwel onmogelijk. Daarom zijn nog meer bedrijven afhankelijk van hun verkoop. Blijft er oogst liggen in stock dan ontbreekt het geld voor zaaigoed en kunstmest.

Zelf plant de Vlaming ook minder kunstmest te gebruiken door de torenhoge prijzen. Naast kunstmest maakt hij ook nog gebruik van de kippenmest van een nabijgelegen pluimveebedrijf. “Daar krijgen wij op jaarbasis 6.000 ton mest van.”

Onzekere toekomst

Over het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne durft hij geen voorspellingen te maken. “Laten we in ieder geval hopen dat het de kant van Oekraïne uitvalt. Een overwinning in het voordeel van Oekraïne zou de agrarische ontwikkeling van het land mogelijk in een stroomversnelling kunnen brengen. Er zal zonder meer veel meer geïnvesteerd worden in Oekraïne”, zegt de boer die er voorlopig ook zelf de moed in houdt. “Wij houden vast aan onze initiële groeistrategie en willen op termijn doorgroeien naar een bedrijf van 4.000 hectare."

Van Goey_Oekraine_Antwerpen2

Wij houden vast aan onze initiële groeistrategie en willen op termijn doorgroeien naar een bedrijf van 4.000 hectare

Tom Van Goey - Landbouwer in Oekraïne

In april begint het voorjaarswerk op zijn bedrijf weer. Doordat er dit najaar 1.600 hectare is ingezaaid (800 ha wintertarwe en 800 ha winterkoolzaad) is de helft van zijn land al ingezaaid. Naast het runnen van zijn bedrijf op afstand, houdt Van Goey zich samen met ondertussen een hele kliek Vlaamse en Oekraïense vrienden nog altijd bezig met de inzameling van humanitaire hulpmiddelen. Deze week nog vertrekt de 45ste vrachtwagen naar Oekraïne, ook vertrokken er al 55 ambulances uit Gent naar het front. “Bedrijven die voeding verwerken, supermarkten of distributie mogen mij gerust contacteren; choco, speculaas, koffie, thee, koeken, aardappelvlokken, pasta, conserven maar ook onderbroeken en sokken. wij brengen het tot aan het front!” Zie meer op Facebook pagina “Flanders For Ukraine” of mail Tom op tom@granex.ck.ua.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek