Vlaamse landbouwer in Oekraïne ziet nieuwe oogst gestaag op export verdwijnen

De Antwerpenaar Tom Van Goey, die in Oekraïne een landbouwbedrijf heeft van 3.000 hectare, ziet zijn nieuwe oogst gestaag verkocht en geëxporteerd worden. Na de deal tussen Oekraïne en Rusland is export per schip weer mogelijk. De landbouwer heeft zijn opslag de voorbij maanden aangevuld met tarwe, gerst en koolzaad en maakt zich op voor de oogst van zonnebloemen, maïs en aardappelen. “Hopelijk wordt de deal tussen Oekraïne en Rusland, die op 1 oktober afloopt, verlengd”, zegt hij. We spreken hem als hij met auto onderweg is naar Oekraïne.

19 september 2022  – Laatste update 20 september 2022 7:10
Lees meer over:
Tom Van Goey op Potato Ukraine 2020

Tom Van Goey verliet Oekraïne eind februari kort na de Russische invasie. Deze week keert hij voor het eerst terug naar zijn landbouwbedrijf in Cherkasy, op zo'n twee uur rijden van de hoofdstad Kiev. De honneurs werden in de tussentijd waargenomen door bedrijfsleider en zelf boerenzoon, Wim De Schutter, eveneens afkomstig uit Stabroek. “Het is tijd om ernaartoe te gaan voordat de winter aantreedt”, stelt de landbouwer die geen angst voor de oorlogsdreiging zegt te hebben.

Alhoewel zijn bedrijf ver van het front ligt, is de impact van de oorlog er wel degelijk voelbaar. Zo werden in een eerder stadium al bedrijfsvoertuigen gevorderd en moest hij 6 van de 80 werknemers afstaan aan het leger. “Twee mensen daarvan strijden aan het front”, vertelt Van Goey die de voorbije maanden zijn bedrijf op afstand aanstuurde en zich bezig hield met humanitaire hulp. Twintig vrachtwagens met kleding, voeding en ander materiaal stuurde hij de voorbije maanden al naar Oekraïne.

Goede zomeropbrengsten

De voorbije zomer heeft het landbouwbedrijf met een oppervlakte van 3.000 hectare goede opbrengsten gekend, waardoor de loods inmiddels is aangevuld met 3.500 ton wintertarwe, 1.800 ton wintergerst en 2.100 ton koolzaad. “We hadden een gemiddelde opbrengst van meer dan 6 ton tarwe per hectare en 4 ton koolzaad. Dat is toch behoorlijk naar Oekraïense standaarden”, aldus Van Goey.

De Antwerpenaar is druk bezig de nieuwe oogst te verkopen. Lange tijd kon hij niet weg met zijn voorraad totdat Oekraïne en Rusland op 22 juli een deal sloten en de export via zee weer mogelijk was. Hij heeft toen uitvoermogelijkheden via spoor en truck bestudeerd, maar deze modaliteiten zijn niet zo interessant als de zeevaart waarmee grotere volumes vervoerd kunnen worden. “We hebben inmiddels al 600 ton koolzaad geëxporteerd via de haven van Odessa”, vertelt Van Goey die zich in eerste instantie richt op de verkoop van koolzaad. “Dat is minder lang houdbaar dan de andere gewassen”, verklaart hij.

Race tegen de klok om oogst weg te krijgen

Hij geeft aan dat het voor veel Oekraïense bedrijven momenteel een race tegen de klok is om zo veel mogelijk weg te krijgen. “Op 1 oktober loopt de deal tussen Oekraïne en Rusland af. Het is te hopen dat deze verlengd wordt.” Om de afvoer te versnellen wil hij naast de vijf bedrijfsvrachtwagens ook nog extern vervoer naar de haven van Odessa inhuren. De havenstad aan de Zwarte Zee ligt op ruim 450 kilometer van Cherkasy.

Van Goey komt dinsdagnamiddag aan in Cherkasy, na een rit van 2.300 kilometer uit Antwerpen. Daar zal hij juist op tijd zijn voor de volgende oogstcampagne. “We hebben 900 hectare maïs staan, 300 hectare zonnebloemen en 120 hectare aardappelen. Door de regenval hebben we deze nog niet kunnen oogsten. Hopelijk wordt het de komende dagen en weken weer wat droger”, besluit de Antwerpenaar.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek