header.home link

Vlamingen hervatten voorjaarswerk in Oekraïne ondanks oorlog

21 april 2022

Wim De Schutter, bedrijfsleider op het landbouwbedrijf van Tom Van Goey in Oekraïne, is deze week teruggekeerd om er de voorjaarswerken in goede banen te leiden. De oorlogsdreiging in het gebied is een beetje verminderd en de belangrijkste voorjaarwerken staan voor de boeg. De komende dagen gaat het maïs- en de zonnebloemzaad de grond in.

Lees meer over:
Voorjaarswerk Oekraine

“Wim is gisteravond aangekomen in Oekraïne”, vertelt Tom Van Goey vanuit Antwerpen. Samen met mede-Stabroeker Wim De Schutter runt hij een akkerbouwbedrijf in Cherkasy, een plaatsje 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev. Kort na de Russische inval vertrokken De Schutter en Van Goey halsoverkop uit het land. VILT heeft de twee Vlamingen onderweg gevolgd.

Uitgelicht
Tom Van Goey, die in Oekraïne een akkerbouwbedrijf uitbaat, is dan toch vertrokken naar België. Donderdagnacht heeft hij zijn valiezen gepakt en is met een groep van drie auto...
25 februari 2022 Lees meer

Een kleine twee maanden later achten zij de kust weer min of meer veilig nu het Russische offensief naar Oost-Oekraïne is verschoven. “Het gevaar lijkt een beetje geweken nu de Russen zich op het oosten lijken te concentreren”, vertelt Tom Van Goey die eraan toevoegt dat de belangrijkste voorjaarsgewassen ingezaaid moeten worden en de aanwezigheid van de Vlaamse boerenzoon nog belangrijker is. Beide Vlamingen boeren sinds 2008 in het Oost-Europese land.

De voorjaarswerken zijn inmiddels in alle hevigheid losgebroken. Enkele weken geleden is de zomergerst (350 hectare) gezaaid. Voor de komende dagen staan zonnebloemen (250 hectare) en maïs (925 hectare) op de planning nadat eerst de grond gespoten is. Ook wordt er ruim 100 hectare aardappelen gepoot. Daarmee is het bedrijf wel een week tot tien dagen later dan vorig jaar. “Het was de afgelopen weken koud en nat. Dat laatste heeft de mobilisatie van Russische troepen in het oosten vertraagd en is dus goed. Voor het inzaaien is het echter wat minder goed nieuws”, vertelt Van Goey.

Voorjaarswerk nabij Kiev
Voorjaarswerk Oekraine

"Regen komt nooit ongepast"

Door de vertraging zal de oogst mogelijk wat lager uitpakken dan vorig jaar. Al kan er de komende weken nog veel veranderen en is het vooral hopen op genoeg regen, want daar is wel gebrek aan. “Regen komt nooit ongepast”, luidt een Oekraïens spreekwoord volgens Van Goey, die stelt dat de regio Cherkasy zo’n 450 mm regenwater per vierkante meter per jaar ziet.

Voor de winterteelten is het weer eveneens van groot belang. Zo zorgt sneeuw voor de nodige isolatie om de koude maanden door te komen. Van Goey geeft aan dat de winterteelten er op het moment goed bijstaan. Het bedrijf heeft 620 hectare wintertarwe en 500 hectare winterkoolzaad ingezaaid. Onderstaande kaart is een overzicht van het teeltschema van de Vlaamse boeren. Het geeft ook een goed beeld van de versnippering van het bedrijf. In totaal wordt er in de omgeving van vijf dorpen 3.000 hectare gepacht van in totaal 1.500 landeigenaren.

IMG-20220421-WA0002

Liefdadigheidswerk voor Oekraïne

Van Goey wil zelf over twee weken terugkeren naar zijn bedrijf in Oekraïne. De afgelopen weken was hij actief in het verzamelen en verzenden van hulpgoederen naar het Slavische land. Hij heeft daartoe de Facebookpagina Flanders for Ukraine opgezet. In totaal heeft hij 12 vrachtauto's naar het land in oorlog gestuurd.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek