Vlaamse boer in Oekraïne: “Wakker geworden in een andere realiteit”

De Vlaamse boer Tom Van Goey, die op 200 kilometer van Kiev een akkerbouwbedrijf uitbaat, zit vast in Oekraïne. De Russen zijn donderdagochtend de grens overgestoken en bestoken strategische doelen met raketten. “In een straal van 50 kilometer bevinden zich een aantal militaire bases”, laat hij weten vanuit Cherkasy, in het hartje van Oekraïne. De Vlaming probeert de kalmte te bewaren onder zijn personeel.

24 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 24 februari 2022 17:07
Lees meer over:
tomvangoeyboerinoekraine-1250

Tom Van Goey werd donderdagochtend om vijf uur uit zijn bed gebeld. Hij ontwaakte in een andere realiteit, zegt hij zelf. “Ik kreeg meerdere telefoontjes dat de Russische invasie begonnen was. Een Vlaming in de buurt van de hoofdstad Kiev belde dat hij bombardementen van dichtbij gehoord heeft.”

De Russische bombardementen zijn in de nacht van woensdag op donderdag begonnen en lijken zich momenteel tot strategische, militaire doelen van het Oekraïense leger te beperken. Niemand weet wat komen gaat. De eerste Russische tanks zijn ook al de grens over gestoken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes suggereerde woensdagavond in De Afspraak op VRT dat strategische aanvallen de voorbode kunnen zijn van een grootscheepse aanval.

Nu in een hoekje zitten huilen, lost niets op. Wij kunnen met ons bedrijf een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid

Tom Van Goey - Vlaamse boer in Oekraïne

Van Goey heeft een akkerbouwbedrijf van 3.000 hectare in Cherkasy, een stad ten zuiden van Kiev. Hij baat het bedrijf uit met Wim De Schutter die de dagelijkse leiding heeft, beide zijn afkomstig uit Stabroek. Alhoewel de Russische agressie het bedrijf nog niet van dichtbij heeft geraakt, is de chaos zichtbaar. “Er staan lange rijen voor bankautomaten en tankstations en toen ik deze ochtend in de supermarkt was, stroomden de mensen ook toe.”

Het personeel – de Vlaming heeft 90 man in dienst – verkeert in onzekerheid en trekt vanuit een aantal nabij geleden steden naar het platteland. “Een aantal werknemers woont in steden met een militaire basis. De gouverneur van het district heeft opgeroepen deze steden te ontruimen”, geeft Van Goey aan. Hij zit zelf ook vast, want het luchtverkeer is al enige tijd stopgezet boven het Oekraïense luchtruim.

oekraine-jerom-uienteelt-granex-1250

2 vrachtwagens opgeëist

De Vlaming heeft geen idee wat er verder gaat gebeuren, alhoewel hij de kans op een grootschalige oorlog met burgerslachtoffers nog steeds onwaarschijnlijk acht. “Niemand verwacht dat dit al kon gebeuren. Hopelijk stopt het snel.” De Oekraïense staat heeft inmiddels aangekondigd dat het materiaal kan opeisen bij bedrijven, ook bij landbouwbedrijven. “In 2014 toen het conflict begon hebben we ook al een vrachtwagen afgestaan aan het leger en nu gaat het om twee vrachtwagens”, vervolgt hij.

Ondanks de eerste chaos in het land, probeert Van Goey het hoofd koel te houden en over te gaan op de orde van de dag. “Ik verwacht maandag iedereen weer op het werk. De machines moeten klaargezet worden voor het voorjaarswerk en ook moeten we voorbereid zijn op leveringen van aardappelen.” De Vlamingen hebben nog een voorraad van 1.000 ton aardappelen liggen. “Nu in een hoekje zitten huilen, lost niets op. Wij kunnen met ons bedrijf een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek