header.home link

Poetin verlengt importverbod Europese voedingsproducten

21 september 2021

De Russische president Vladimir Poetin heeft het verbod op de invoer van Europese voedingsproducten met een jaar verlengd tot 31 december 2022, zo blijkt uit een decreet dat begin deze week is gepubliceerd.

Lees meer over:

Rusland voerde het verbod op de import van zuivelproducten, vlees, fruit en groenten uit de Europese Unie in augustus 2014 in als reactie op de westerse sancties tegen Rusland in het kader van het conflict in Oekraïne. Die treffen onder meer de banken en de energiesector.    

Sindsdien verlengen beide partijen de sancties keer op keer. Poetin verklaarde al enkele keren dat het importverbod ook helpt om de eigen voedselproductie te verbeteren en minder afhankelijk te zijn van het buitenland. Het verbod treft naast de EU ook de VS, Canada, Australië en Oekraïne.

Ondanks het importverbod belanden vele producten uit het westen via omwegen en smokkel toch op de Russische markt. Begeerd zijn Franse en Italiaanse kazen. Daarvoor hebben liefhebbers in Moskou veel geld veil. Om de zwarte markt te ontraden, lieten de autoriteiten al tonnen voedingsproducten vernietigen. 

Russische consumenten klagen ook over de hoge prijzen en de deels minderwaardige kwaliteit van de binnenlandse levensmiddelen. De uitschakeling van buitenlandse concurrentie heeft er volgens experts toe geleid dat er monopolies zijn ontstaan en de prijzen voor Russische levensmiddelen stijgen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek