Invoerheffingen op Russisch kunstmest weer een stapje dichterbij
nieuwsVia een forse verhoging van de invoerheffingen wil de Europese Unie de komende jaren de afhankelijkheid van meststoffen uit Rusland uitfaseren. Tegen 2028 moet het tarief zo hoog zijn dat de import helemaal wordt lamgelegd. Daarmee wil de EU twee doelen bereiken: niet langer de oorlogskas van de Russen spijzen en meer ademruimte geven aan de eigen Europese producenten van kunstmest.
De handelscommissie van het Europees Parlement stemde donderdag in met een voorstel van de Europese Commissie om de heffingen op meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland gevoelig op te trekken: van ongeveer 40 tot 45 euro per ton tot een onbetaalbaar tarief van 430 euro per ton tegen 2028. De Commissie wordt wel gevraagd om mogelijke prijsstijgingen op de markt in de gaten te houden.

Europese kunstmestmarkt is ontwricht
Het idee om de invoerheffingen op kunstmest te verhogen, leeft al langer. Want terwijl de globale handel met Rusland sinds de invasie in Oekraïne in 2022 in elkaar klapte, is de Europese Unie steeds meer meststoffen uit het land gaan invoeren. Meer dan een kwart van de import komt uit Rusland. Vorig jaar werd er liefst 6,17 miljoen ton ingeslagen voor een waarde van 2,12 miljard euro, het hoogste volume sinds de invasie. Ook België is steeds afhankelijker geworden van Russische kunstmest: maar liefst 40 procent van onze import komt uit Rusland, zo bracht VILT eerder al in kaart.
Het lamleggen van de import van Russische mest moet niet enkel de afhankelijkheid van Moskou indijken en een inkomstenbron voor de Russische oorlogskas raken. Het moet ook ademruimte geven aan de Europese producenten, die kreunen onder de import van goedkope kunstmest, want sinds de start van de oorlog in Oekraïne is de Europese kunstmestmarkt ontwricht.
Door de economische sancties op Russisch gas en olie, stegen de energieprijzen in Europa fors. Maar hoewel aardgas een essentiële grondstof is voor stikstofkunstmest, bleef de invoer van Russisch kunstmeststoffen altijd buiten schot als sanctie. Terwijl sommige Europese kunstmestfabrieken besloten om tijdelijk de productie stil te leggen door de hoge energieprijzen, kon Rusland ondertussen zijn goedkoop gas in beperkte mate blijven valoriseren via stikstofkunstmest op de Europese markt.
Eén van de redenen om geen sancties op Russische kunstmeststoffen in te voeren, was de mogelijke negatieve impact op de wereldwijde voedselzekerheid. Maar de Commissie stelt nu echter dat “de verhoogde importtarieven in de EU geen gevolgen hebben voor doorvoer naar derde landen. Het kan er net toe leiden dat Russische kunstmeststoffen en landbouwproducten breder beschikbaar worden in derde landen, aangezien de EU deze niet meer afneemt”, zo luidt de motivatie.
Ook andere reeks heffingen goedgekeurd
Daarnaast viseren de Europarlementsleden de resterende landbouwproducten uit Rusland en Wit-Rusland die nog niet onder bijzondere heffingen vallen. Het gaat onder meer om suiker, azijn, bloem en veevoeder, alles samen goed voor 15 procent van de invoer van landbouwproducten uit Rusland. Voor die producten wordt het tarief nu opgetrokken tot 50 procent.
De plenaire vergadering van het Europees Parlement zal de tariefverhogingen later deze maand bekrachtigen. Nadien moeten de parlementsleden nog een akkoord bereiken met de lidstaten.

Bron: Belga / eigen berichtgeving