header.home link

"Russen stelen trekkers en graan in Oekraïne”

4 mei 2022

Twee maanden na de Russische val in Oekraïne komen er naast de humane misdaden ook steeds meer berichten binnen over diefstal en plunderingen. Onder meer landbouwvoertuigen en graan zijn het doelwit van Russische plunderaars. Een paar dagen geleden werd een diefstal bij een John Deere dealer in de Zuid-Oekraïense stad Melitopol gerapporteerd. Daar zouden voor vijf miljoen dollar aan landbouwvoertuigen zijn buit gemaakt. Eerder beschuldigde Oekraïne de Russen ook al van diefstal van graanvoorraden in bezet gebied.

Lees meer over:

Russische troepen in de bezette Zuid-Oekraïense stad Melitopol hebben ter waarde van 5 miljoen dollar aan landbouwvoertuigen gestolen bij een plaatselijke John Deere-dealer. Het gaat om 27 machines in totaal. Dat bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van Oekraïense bronnen in het gebied. De tractoren en graandorsers zijn naar de Russische republiek Tsjetsjenië vervoerd.

Deze bestemming kon worden bepaald door de GPS-trackers op de machines. De Amerikaanse nieuwszender vernam ook dat de landbouwvoertuigen door de rechtmatige eigenaren geblokkeerd zijn vanop afstand. Hackers zouden op dit moment bezig zijn de beveiligingen te kraken.

Volgens CNN is er de voorbije weken sprake van een intensivering van plunderingen door Russische troepen. Landbouw- en bouwmateriaal, maar ook gewone huishoudelijke toestellen zijn daarbij het doelwit zijn. De diefstal van de John Deere-voertuigen zou volgens het mediakanaal het werk zijn van een georganiseerde operatie waar zelfs militaire transportmiddelen mee gemoeid zijn.

De Vlaamse landbouwer Tom Van Goey, die in Oekraïne een akkerbouwbedrijf runt 200 kilometer ten zuiden van Kiev, heeft al zijn materiaal nog. “Gelukkig zijn er in de appgroep van buitenlandse boeren in Oekraïne nog geen meldingen van gestolen machines. Buitenlandse boeren zitten dan ook meestal centraal of in het westen en minder in het zuiden.”

De diefstal van landbouwvoertuigen in bezette gebieden staat niet overigens niet op zich. Vorige week beschuldigde Oekraïne Rusland er al van om op grote schaal graan te stelen in veroverd gebied. Er zou zo’n 1,5 miljoen ton graan zijn opgeslagen in bezet gebied en Rusland zou het gros hiervan al naar eigen land of het schiereiland De Krim verscheept hebben.

Bron: CNN/Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek