Slovakije maakt einde aan invoerverbod voor Oekraïense landbouwproducten

Slovakije heeft een importverbod voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne ingetrokken. Dat meldde het ministerie van Economie vrijdagavond. Het Oost-Europese EU-land had het verbod in april eenzijdig ingevoerd.

14 mei 2023  – Laatste update 14 mei 2023 19:42
Lees meer over:
graanoogstmaisoogsttractorveldlandbouw-1250

De uittredende regering in Bratislava nam vrijdag de beslissing en minister van Economie Karel Hirman ondertekende het besluit nog diezelfde dag. Zo is het verbod meteen buiten werking gesteld. De conservatief-populistische minderheidsregering van premier Eduard Heger was voor het laatst bijeen gekomen. Presidente Zuzana Caputova zal maandag een regering van 'technocraten' of experten benoemen.

Slovakije had op 17 april een invoerverbod voor een resem landbouwproducten uit Oekraïne ingevoerd, om zo de eigen landbouw te beschermen. De transit van die producten, onder meer suiker, droge dierenvoeding, zaaigoed, groenten en fruit naar andere landen bleef wel toegestaan.

Ook andere EU-lidstaten die aan Oekraïne grenzen, hadden de import van landbouwproducten uit het land stopgezet. Na de Russische invasie nam de EU enkele maatregelen, zoals de opheffing van importtarieven. Maar boeren voelden hierdoor de zware concurrentie vanuit Oekraïne.

Andere lidstaten “bezorgd”

België en een dozijn andere lidstaten van de Europese Unie hebben in een brief aan de Europese Commissie hun "ernstige bezorgdheid" geuit over de importbeperkingen voor Oekraïens graan in een aantal Oost-Europese landen waarover die landen een akkoord bereikt hadden met de Commissie, zo raakte vorige week bekend.

De Commissie had eind vorige maand een akkoord bereikt met Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije om de import van bepaalde Oekraïense landbouwproducten in die landen tijdelijk aan banden te leggen. Tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten uit Oekraïne mogen er niet meer op de markt komen, enkel de transit naar andere lidstaten is nog mogelijk. Daarnaast bood de Commissie de vijf landen ook 100 miljoen euro steun voor hun landbouwers aan.

In ruil voor die beperkingen hadden de landen beloofd om de unilaterale importverboden die ze eerder hadden ingevoerd, op te heffen. Bratislava heeft die beslissing nu dus doorgevoerd. De landen hadden de importverboden ingevoerd omdat veel Oekraïens graan bestemd voor derde landen vanwege logistieke problemen op hun markten bleef. Daardoor zakten de prijzen voor lokale landbouwers fors. Voor Oekraïne is de graanexport echter een belangrijke bron van inkomsten tijdens de oorlog met Rusland.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek