header.home link

Oost-Europese landen vragen maatregelen tegen graanimport uit Oekraïne

29 maart 2023

In het oosten van de Europese Unie groeit het protest tegen de import van graan uit Oekraïne. In Bulgarije blokkeerden boze boeren woensdag een grensovergang met Roemenië en de Poolse premier Mateusz Morawiecki lanceerde een oproep aan de Europese Commissie om in te grijpen.

Lees meer over:

"Wij willen niet dat dit graan op de Poolse of Roemeense markt belandt (...) en onze lokale markten destabiliseert", maakte Morawiecki duidelijk op een persconferentie. "We vragen dat de Europese Commissie beroep doet op alle mogelijke regels om de binnenkomst van Oekraïens graan in Polen als land van eindbestemming te beperken of te blokkeren."

De premier suggereerde onder meer quota en beschermende douanerechten om de import te beperken. Hij hoopt ook op Europese steun om de voorraden te verkopen op andere markten. "We voorzien ook methodes die niet de goedkeuring van de Europese Commissie hebben", waaronder "het verzegelen van transporten" bij aankomst in Polen, voegde hij toe.

Vanwege de Russische invasie zijn vele van de reguliere exportroutes van Oekraïens graan via de Zwarte Zee geblokkeerd. Daarom heeft de EU de doorvoer naar derde landen via haar oostelijke grens versoepeld. In de praktijk blijkt echter dat het graan vaak op de lokale markten blijft, wat oververzadigde silo's en dalende prijzen in de hand werkt.

In Polen vinden al enige tijd acties van boeren plaats, en ook elders in de regio groeit het protest. Bulgaarse graanproducenten blokkeerden woensdag grensovergangen met Roemenië, onder meer nabij de steden Roese en Vidin. "We zijn hier omdat Brussel niet naar ons luistert", zei Radoslav Hristow van de lokale vereniging van graanproducenten. Landbouwminister Jawor Getschew, die het protest in Vidin bijwoonde, beloofde dat Bulgarije bij de Commissie op maatregelen zal aandringen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek