Sint-Truiden: Russische boycot zette gemeente met gebakken peren

Reportage

Het Limburgse Sint-Truiden is dé fruitstad van Vlaanderen. De eindeloze fruitboomgaarden maken van deze hoofdstad van Haspengouw niet alleen een gerenommeerde landbouwregio, maar ook een toeristische trekpleister. In absolute cijfers heeft deze stad het grootste aantal landbouwbedrijven verloren in heel Vlaanderen, van 567 bedrijven in 2001 naar 208 bedrijven in 2023. Een daling van 63 procent. We exporteren massaal appels en peren, maar buitenlandse marktconflicten vraten als hoornaars de fruitbedrijven kapot. Toch is er beterschap in zicht.

26 februari 2025  – Laatst bijgewerkt om 27 februari 2025 10:30 Ruben De Keyzer
Peren peer fruit

Het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen gaat over de hele lijn achteruit. In deze reeks zoekt VILT in diverse Vlaamse regio's naar verklaringen voor deze tendens. Benieuwd hoe uw gemeente het ervan afbrengt? Dat leest u hier.

Hilde Vautmans (Open Vld) is in landbouwmiddens vooral gekend om haar werk als Europees parlementslid. De politica profileert zich in de internationale politiek onder meer binnen agrarische thema’s, en dat is geen toeval, want dichter bij huis is ze voormalig landbouwschepen van Sint-Truiden. Als geboren en getogen Truinoske heeft ze het landbouwlandschap met eigen ogen zien veranderen.

Rusland

“We zijn enorm getroffen door de boycot van Rusland”, zegt Vautmans. “60 procent van onze conferenceperen werden rechtstreeks geëxporteerd naar Rusland. De Russen waren er zot van. Onze landbouwers hebben de boycot dus ook hard gevoeld. In de gemeente werden affiches opgehangen door fruittelers om de situatie aan te klagen.”

Een stukje niet-zo-verre geschiedenis. In 2014 annexeerde Rusland de Krim in Oekraïne. Europa strafte Rusland af met economische sancties, en Rusland reageerde met gelijke munt. Het land voerde een boycot in op Europees fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten. Voor onze perentelers betekende het een zoektocht naar een nieuwe afzet voor het gros van hun productie.

Vast in de teelt

In tijden van crisis moet elke ondernemer zich aanpassen. Maar bomen staan nu eenmaal vast in de grond. “Een landbouwbedrijf is niet zomaar een onderneming”, zegt Vautmans. “Als je een winkel hebt, kan je bij wijze van spreken op een uur tijd beslissen om geen broeken maar sacochen in je toonbank te leggen. Maar voor een boer is de switch naar andere teelten niet gemakkelijk, en al zeker niet in de fruitteelt. Het duurt vele jaren om van peren naar bijvoorbeeld appels te gaan.”

Vautmans zegt dat ze vele bedrijven zag verdwijnen, al werd een aanzienlijk deel ook opgekocht door andere spelers. Het verdwijnen van een bedrijf is niet noodzakelijk een inkrimping van het landbouwareaal.

Regelgeving en rechtsonzekerheid

En hoewel de Ruslandboycot een zeer grote factor was voor de vele drama’s in de lokale fruitteelt, ziet Vautmans ook andere oorzaken. “Ik denk dan vooral aan een teveel aan regelgeving, te lage winstmarges om nodige investeringen te bekostigen en rechtsonzekerheid. Daarbovenop zagen we de laatste jaren heel veel schade aan de oogsten. De Pukkelpopstorm in 2011 was nog maar het begin. Wanneer ik aantrad als schepen van Landbouw in 2013, hadden we 100 procent schade. Telkens opnieuw werden we getroffen door het klimaat, en jaar na jaar heb ik vele mensen zien breken. Op een bepaald punt zijn de reserves op en is het gedaan.”

Nieuwe generatie blijft uit

Naast peren kampt ook de appelproductie met uitdagingen. “We zitten in Europa al lang met overproductie, dus de prijzen zijn niet altijd goed. Alle factoren, gaande van de Ruslandboycot tot rechtsonzekerheid en klimatologische schade, maakt dat de nieuwe generatie steeds minder durft springen om een bedrijf over te nemen.”

Te late terugbetaling

Je hebt natuurlijk ook het probleem dat mensen heel laat uitbetaald worden bij schade. Je weet ook hoe verzekeringen zijn. En dan is er nog de onzekerheid rond de brede weersverzekering. Als de overheidssteun hiervoor wegvalt, dan zal niemand er nog op intekenen. En dan zullen bij een volgende tegenslag nog meer bedrijven verdwijnen.”

“Als voormalig schepen van Landbouw kom ik heel vaak op het terrein om schade vast te stellen en aan te dringen op correcte en snelle uitbetaling bij de hogere overheden. Dat duurt altijd veel te lang. Twee, drie jaar lang wachten op een vergoeding, dat is voor velen niet haalbaar. Voor fruittelers betekent dat een heel lange periode zonder inkomen.”

Oplossingen

Toch heeft de fruitteelt ook enkele meevallers gekend. “Tijdens corona boomde de korte keten enorm”, zegt Vautmans. “Niet elk landbouwbedrijf kan boerderijverkoop organiseren, maar er zijn wel vele bedrijven waar dit toen goed heeft gedraaid. Maar ik geloof dat er nog meer moet worden ingezet op de promotie van lokale producten. Zo hebben we ons kookboek ‘koken met Haspengouws goud’. Mensen moeten ook bewuster worden van welk land ze fruit kopen. We moeten de positie van onze landbouwers in de keten versterken, en meer rechtszekerheid bieden binnen het vergunningenbeleid.

Korte keten alleen kan het gat binnen de internationale markten echter niet dichten. “We zijn nu eenmaal een exportland”, zegt Vautmans. “Europa heeft een aantal goeie initiatieven genomen om de markt te verbeteren. Zo hebben we een wet over oneerlijke handelspraktijken gestemd binnen Europa, omdat ook binnen de Unie het gelijke speelveld niet altijd juist gehanteerd wordt. Europa geeft landbouwsteun, maar elk land verdeelt die steun een beetje anders, en dus ook daar zit al een stuk oneerlijke concurrentie. Om niet te beginnen over handelsakkoorden zoals Mercosur.”

“Maar specifiek in België zit de knoop vooral in de vergunningen. We hebben de dienst Economie van onze gemeente enorm versterkt en de link gemaakt met de dienst Vergunningenbeleid, omdat ik dat als liberaal heel belangrijk vind. Dossiers moeten uiteraard blijven voldoen aan de voorwaarden, maar de behandeling moet vlotter.”

fruitsector beter

Kentering

De afgelopen twee decennia kenden geen gebrek aan uitdagingen voor de fruittelers in Sint-Truiden, maar vandaag staat de sector er weer sterker voor. Volgens de laatste cijfers van Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties VBT doen peren, aardbeien en appelen het dit seizoen uitzonderlijk goed in de markt.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VILT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek