header.home link

Oekraïne slaat alarm over graandeal

De deal die Oekraïne in staat stelt graan via de Zwarte Zee te exporteren, verkeert in "kritieke staat" vanwege acties van Rusland. De bewindsman die aan de kant van Oekraïne verantwoordelijk is voor het initiatief spreekt tegenover de krant The Guardian van een "onaanvaardbare" blokkade. Het Kremlin van zijn kant plaatste woensdag opnieuw vraagtekens bij een verlenging van de graandeal.

12 april 2023  – Laatste update 12 april 2023 20:33
Lees meer over:
tarwelindiagraankorrel-1280

De door de Verenigde Naties en Turkije bemiddelde overeenkomst loopt sinds juli 2022. Vertegenwoordigers van Rusland, Turkije en de VN inspecteren schepen op weg van en naar Oekraïense havens, maar dinsdag vonden er geen inspecties plaats, zegt Yurii Vaskov, de Oekraïense onderminister van Infrastructuur.

“De facto” blokkade

Oekraïne had drie graanschepen aangemeld, maar de Russen schrapten die en dienden namen van andere inkomende schepen uit de wachtrij van 50 in, aldus Vaskov. Als gevolg daarvan heeft geen enkel schip zijn reis kunnen voortzetten, wat volgens Vaskov "de facto" neerkomt op een blokkade.

Kiev heeft de schending van dinsdag met spoed aan de orde gesteld bij de VN en Turkije, voegde hij eraan toe. Als de impasse aanhoudt, zullen de wereldwijde voedselprijzen waarschijnlijk met 15 procent stijgen, waarschuwt Vaskov.

Rusland heeft herhaaldelijk zijn onvrede uitgesproken over de deal, onder meer omdat het bij zijn eigen export zou worden gehinderd door Westerse sancties. Vorige maand zei Moskou de overeenkomst met slechts 60 dagen te verlengen, terwijl Oekraïne aanstuurde op het dubbele.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dreigde er vrijdag mee uit de graandeal te stappen. Dit omdat Westerse landen volgens Lavrov hun restricties op Russische landbouw- en mestexport niet afzwakken.

Rusland zaait twijfel over nieuwe verlenging

Woensdag heeft Rusland opnieuw vraagtekens gezet bij een verlenging van de graandeal. Aan Interfax zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov dat "de vooruitzichten voor een verlenging niet zo goed zijn, als men kijkt naar de huidige stand van zaken". De woordvoerder wees erop dat het akkoord recent met slechts 60 dagen, in plaats van 120 dagen, verlengd werd.

"We weten dat vertegenwoordigers van de Verenigde Naties inspanningen doen, maar ze slagen er niet in", zei Peskov over het akkoord over de Russische landbouwexport dat samen met de graandeal werd onderhandeld. Rusland klaagt al langer over vermeende belemmeringen bij de export van meststoffen en graan, door de westerse sancties.

Woensdag werden de controles van de schepen die graan exporteren wel hervat, laten de VN weten.

Sinds de graandeal werd gesloten, zijn volgens de Turkse autoriteiten uit drie Oekraïense havens al 866 schepen vertrokken met bijna 27 miljoen ton graan en andere voedingsproducten aan boord.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek