header.home link

EU verlengt ook voor Moldavië opschorting van invoerheffingen

De Europese Commissie wil de opschorting van de invoerheffingen voor producten uit Moldavië uitbreiden en met een jaar verlengen. De maatregel werd in 2022 genomen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

2 mei 2023  – Laatste update 2 mei 2023 16:05
Lees meer over:
europeseuniecommissie

Net als in Oekraïne zelf, geraakten in buurland Moldavië de handelsstromen verstoord door de Russische inval. Omdat veel export vanuit Moldavië normaal gezien door Oekraïne passeert of van Oekraïense infrastructuur gebruikmaakt, zette de Europese Unie haar deuren open. Voor de meeste Moldavische producten werden de invoerheffingen en quota tijdelijk geschrapt, zodat de Europese markt als doorgeefluik kan dienen.

Die maatregel is succesvol gebleken, betoogt de Commissie. De uitvoer vanuit Moldavië bedroeg vorig jaar 2,6 miljard euro, tegenover 1,8 miljard het jaar voordien.

Omdat het gunstregime op 24 juli dreigt af te lopen, stelt de Commissie nu aan het Europees Parlement en de lidstaten voor om het met nog een jaar te verlengen. Tegelijk zouden ook alle nog resterende invoerheffingen en quota moeten worden opgeschort. Het gaat bijvoorbeeld om tomaten, look, appels en kersen.

Vrijwaringsclausule

Om verstoringen van de Europese markt zo goed en zo kwaad als mogelijk te voorkomen, is in het Commissievoorstel een vrijwaringsclausule voorzien. Als de landbouwsector in de EU zou merken dat hij door de tariefvrije import vanuit Moldavië onder druk komt te staan, kan de Commissie de heffingen opnieuw instellen. Dat zo'n scenario niet denkbeeldig is, bewijst de recente discussie met enkele Oost-Europese lidstaten over de tariefvrije import van graan vanuit Oekraïne.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek