EU bereikt akkoord met Oost-Europese landen over graanimport uit Oekraïne

De Europese Commissie en een aantal oostelijke lidstaten hebben een akkoord bereikt over de import van Oekraïens graan in de Europese Unie. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vrijdagavond aangekondigd. Eerder die dag werd ook een akkoord gevonden over de verlenging van de opschorting van douanerechten op Oekraïense producten.

28 april 2023  – Laatste update 1 mei 2023 22:11
Lees meer over:
oekraine-jerom-mais-granex-1250

Volgens Dombrovskis zal de Commissie uitzonderlijke vrijwaringsmaatregelen uitvaardigen voor tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad. In ruil zeggen Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije toe hun unilaterale maatregelen te schrappen.

De vier lidstaten hadden de voorbije weken de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verboden omdat de prijzen op hun lokale markten fors waren gezakt. Die prijsdaling kwam er doordat veel Oekraïens graan bestemd voor derde landen als gevolg van logistieke problemen langer dan voorzien in deze landen bleef opgeslagen.

De unilaterale maatregelen botsten op verzet van de Commissie, die de exclusieve bevoegdheid over het Europese handelsbeleid heeft. Ze beklemtoonde ook dat Kiev de export nodig heeft om inkomsten te verwerven. De export verloopt via de EU omdat de gebruikelijke handelsroutes via de Zwarte Zee ontoegankelijk zijn.

Voorzitter Ursula von der Leyen begroette dan ook het akkoord. De overeenkomst zal "zowel het inkomen van onze landbouwers vrijwaren als de mogelijkheid voor Oekraïne om te exporteren, zodat het de wereld kan blijven voeden", zo tweette ze. De Commissie had eerder ook al 100 miljoen euro vrijgemaakt om de landbouwers in de vier landen en Roemenië te ondersteunen.

Oekraïne tevreden

Ook Oekraïne is blij met het akkoord dat werd bereikt tussen de EU en Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije. Dat heeft de Oekraïense minister van Financiën Serhi Martsjenko zaterdag gezegd tijdens een ontmoeting van de Europese ministers van Financiën in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een verbod zou volgens hem niet enkel Oekraïne, maar ook het Midden-Oosten en Afrika groot leed bezorgen.

Zaterdag werd bij de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën ook de kwestie van financiële steun voor Oekraïne opnieuw op tafel gelegd. Volgens Martsjenko heeft Oekraïne ook volgend jaar minstens 18 miljard euro nodig. Voorlopig gaat de helft van de begroting namelijk naar militaire uitgaven. Volgens Dombrovskis is het echter te vroeg om over concrete sommen te praten. Daarnaast is het ook onduidelijk hoe lang de oorlog nog zal woeden. Dit jaar krijgt Oekraïne alvast 18 miljard.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek