Rusland vraagt opheffing sancties in ruil voor corridor voor Oekraïens graan

Een belangrijke Russische diplomaat heeft gevraagd om de sancties tegen Moskou op te heffen, als voorwaarde om een wereldwijde voedselcrisis te vermijden. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba noemde de vraag van Rusland aan de internationale gemeenschap een poging tot “chantage”.  

25 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 29 mei 2022 22:50
Lees meer over:
oorlogoekraine-oekraïne-rusland-1250

Humanitaire corridor voor schepen

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne is de export van Oekraïens graan geblokkeerd. Het zorgt er ook voor dat de Oekraïense landbouw ontwricht is. Bovendien beschuldigen Kiev en het Westen Rusland ervan dat het de export van graan via de Zwarte Zee verhindert. Dat heeft gezorgd voor een enorme stijging van de graanprijzen en het dreigt te leiden tot een zware internationale voedselcrisis.

"De oplossing van het voedselprobleem vereist een gecoördineerde aanpak, met in het bijzonder het opheffen van de sancties die afgekondigd zijn tegen de Russische export en financiële transacties", zei adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Andreï Roudenko aan de Russische persagentschappen. Hij eiste ook dat Kiev mijnen zou ruimen in havens aan de Zwarte Zee, zodat schepen graan kunnen exporteren. De diplomaat zei dat Rusland dan "bereid is om een humanitaire corridor te garanderen" voor schepen. 

Gesprek tussen Rusland, Frankrijk en Duitsland

Ook de president van Rusland Vladimir Poetin gaf aan bereid te zijn om te helpen aan “een ongehinderde export van graan uit Oekraïne”. “We zijn bereid opties te vinden voor een uitvoer van graan uit de havens van de Zwarte Zee”, stelde de Russische president in een 80 minuten durend telefoongesprek dat hij had samen met president Macron en bondskanselier Scholz.

Hij vraagt dat de sancties tegen Rusland worden opgeheven zodat de voedselleveringen kunnen hervat worden om zo de spanningen op de voedselmarkt te verminderen. Volgens Poetin zorgt het pompen van westerse wapens in Oekraïne voor verdere destabilisatie en wordt op die manier de humanitaire crisis verergerd.

"Russen stelen trekkers en graan in Oekraïne”
Uitgelicht
Twee maanden na de Russische val in Oekraïne komen er naast de humane misdaden ook steeds meer berichten binnen over diefstal en plunderingen. Onder meer landbouwvoertuigen en...
4 mei 2022 Lees meer

Oekraïens graan geplunderd

Ondertussen tonen satellietbeelden hoe Russische schepen aan de haal gaan met gestolen Oekraïens graan. De beelden dateren van eind vorige week. Volgens Kiev zou al zo’n 400.000 ton graan geplunderd zijn. De Russische marine blokkeert alle handel via de haven van Odessa. Daardoor zou er momenteel zo’n 25 miljoen ton graan vastzitten in silo’s.

Volgens de Oekraïense minister van Economie Julia Sviridenko worden kleine hoeveelheden vervoerd via het spoor en de vele rivieren die het land rijk is. Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen beloofde Oekraïne te helpen bij de handel via het spoornetwerk. Maar, zegt Sviridenko, die route alleen volstaat niet. “Het zou vijf tot zes jaar duren om alle oogst te exporteren.”

Oekraïne, bekend van zijn vruchtbare zwarte aarde, was voor de Russische invasie de op drie na grootste exporteur van maïs ter wereld. Het land was ook goed op weg om de op twee na grootste exporteur van tarwe te worden. Voor zonnebloemolie is het land de grootste exporteur.

Bron: Belga / Reuters / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek