header.home link

Satellietbeelden voorspellen derde minder tarwe in Oekraïne

6 mei 2022

De tarweoogst in Oekraïne zal dit jaar minstens 35 procent lager uitvallen dan in 2021, een gevolg van de Russische inval in het land. Dat berekende het geolokalisatiebedrijf Kayrros op basis van beelden van een satelliet van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Lees meer over:
tarweoogstgraanharvestwereldvoedselprijzen-1250

De oorlog met Rusland heeft het zaaiseizoen in Oekraïne ernstig verstoord. Landbouwers moeten werken terwijl er bommen kunnen vallen en ze hebben vaak moeilijkheden om brandstof te vinden. "Als er geen verdere verstoringen zijn, dan heeft Oekraïne het potentieel om dit jaar 21 miljoen ton tarwe te produceren, zowat 12 miljoen ton minder dan vorig jaar en 23 procent onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar", zegt Kayrros op basis van satellietbeelden die het met behulp van infrarood mogelijk maken om de toekomstige opbrengst te voorspellen.

Maar het bedrijf waarschuwt dat de opbrengst ook nog kleiner kan zijn. "Aangezien dat de gevechten voortduren en dat een groot deel van de tarweproductie uit het oosten van Oekraïne komt, waar het conflict het meest intens is, zullen de reële cijfers vermoedelijk nog lager uitvallen."

En daarna zijn er nog de problemen om de oogst op te slaan en uit te voeren. Want Rusland blokkeert nog altijd de Oekraïense havens, en export via het spoor of de weg kan maar een klein deel daarvan compenseren.

Intussen zijn er ook berichten dat Rusland zowat 700.000 ton Oekraïens graan met trucks naar Rusland zou hebben gebracht, en dat ze landbouwmachines hebben gestolen en silo's hebben vernield. Die berichten zijn geloofwaardig, klinkt het bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

Oekraïne was tot voor de Russische inval een van de belangrijkste leveranciers van tarwe en maïs.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek