Eten goedkoper in Brussel, duurder in arme steden
nieuwsIn de Filippijnen, Kenia, Panama en Nigeria gaf de meerderheid van de respondenten aan minder te eten omwille van de stijgende voedselprijzen. Ook in vijf andere 'armere' landen pasten de inwoners hun voedingspatroon aan. Rijke landen voelen de duurder wordende levensmiddelen ook, maar minder erg. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verscheidene andere landen bespaart 20 procent van de ondervraagden op voedsel en zet meer dan een derde andere producten op het menu.
BBC-correspondenten in acht wereldsteden volgden de voorbije zes maanden de prijzen van vijf basisproducten: aardappelen of rijst, rundvlees, brood, melk en eieren. Daaruit blijkt dat alleen in Brussel en Moskou de voedselprijzen zijn gedaald. In Brussel daalde de prijs met 6 procent, in Moskou met 2 procent. In Washington bleven de prijzen stabiel. In andere - arme - steden gingen de prijzen echter fors de hoogte in. De stijging varieert van +6 procent in Nairobi tot +14 procent in Skopje. Buenos Aires, Delhi, Jakarta zitten daar tussenin.
Het verschijnsel waarbij voedsel in arme landen duurder wordt en in rijke landen net goedkoper, is een zogenaamd mattheuseffect. Daarbij wordt verwezen naar een passage in het evangelie van Mattheus waarin gesteld wordt dat wie veel heeft nog meer zal krijgen en wie niets heeft nog iets zal worden afgenomen. De prijsdaling in Brussel is grotendeels te wijten aan de grote concurrentie, zoals dat bijvoorbeeld het geval is in de eierindustrie. De belangrijkste reden voor de lagere prijzen in Europa, is dat landbouwers vaak te veel producten telen. Op die manier ontstaat er een overaanbod, wat de prijzen drukt.(KS)
Meer informatie: World Food Price Watch
Bron: Belga/Metro