nieuws

Eten goedkoper in Brussel, duurder in arme steden

nieuws
Voedsel wordt goedkoper in Brussel, maar duurder in arme wereldsteden. Ook bij de stijgende voedselprijzen geldt het zogenaamde mattheuseffect: wie rijk is, betaalt minder en wie arm is, moet meer neertellen. Dat blijkt uit een enquête van GlobeScan bij meer dan 27.000 mensen in 26 landen in opdracht van de BBC. In de Filippijnen, Kenia, Panama en Nigeria gaf de meerderheid van de respondenten aan minder te eten omwille van de stijgende voedselprijzen.
20 oktober 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Voedsel wordt goedkoper in Brussel, maar duurder in arme wereldsteden. Ook bij de stijgende voedselprijzen geldt het zogenaamde mattheuseffect: wie rijk is, betaalt minder en wie arm is, moet meer neertellen. Dat blijkt uit een enquête van GlobeScan bij meer dan 27.000 mensen in 26 landen in opdracht van de BBC.

In de Filippijnen, Kenia, Panama en Nigeria gaf de meerderheid van de respondenten aan minder te eten omwille van de stijgende voedselprijzen. Ook in vijf andere 'armere' landen pasten de inwoners hun voedingspatroon aan. Rijke landen voelen de duurder wordende levensmiddelen ook, maar minder erg. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verscheidene andere landen bespaart 20 procent van de ondervraagden op voedsel en zet meer dan een derde andere producten op het menu.

BBC-correspondenten in acht wereldsteden volgden de voorbije zes maanden de prijzen van vijf basisproducten: aardappelen of rijst, rundvlees, brood, melk en eieren. Daaruit blijkt dat alleen in Brussel en Moskou de voedselprijzen zijn gedaald. In Brussel daalde de prijs met 6 procent, in Moskou met 2 procent. In Washington bleven de prijzen stabiel. In andere - arme - steden gingen de prijzen echter fors de hoogte in. De stijging varieert van +6 procent in Nairobi tot +14 procent in Skopje. Buenos Aires, Delhi, Jakarta zitten daar tussenin.

Het verschijnsel waarbij voedsel in arme landen duurder wordt en in rijke landen net goedkoper, is een zogenaamd mattheuseffect. Daarbij wordt verwezen naar een passage in het evangelie van Mattheus waarin gesteld wordt dat wie veel heeft nog meer zal krijgen en wie niets heeft nog iets zal worden afgenomen. De prijsdaling in Brussel is grotendeels te wijten aan de grote concurrentie, zoals dat bijvoorbeeld het geval is in de eierindustrie. De belangrijkste reden voor de lagere prijzen in Europa, is dat landbouwers vaak te veel producten telen. Op die manier ontstaat er een overaanbod, wat de prijzen drukt.(KS)

Meer informatie: World Food Price Watch

Bron: Belga/Metro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek