header.home link

Britse centrale bank waarschuwt voor "apocalyptische" prijsstijgingen voor voeding

17 mei 2022

Andrew Bailey, de topman van de Britse centrale bank, waarschuwt voor "apocalyptische" prijsstijgingen voor levensmiddelen. Die zijn het gevolg van de oorlog in het belangrijke landbouwland Oekraïne. Bailey noemde het de grootste test van het monetaire beleid die het land in 25 jaar heeft meegemaakt.

Lees meer over:
supermarkt-terugroepactie-kaas-1280

Van stijgende prijzen naar werkloosheid

Oekraïne zegt voldoende voorraden te hebben van onder meer graan en zonnebloemolie, maar kan die niet exporteren, aldus Bailey aan een commissie van het parlement in Londen. "Dit is een grote zorg voor ons land en een grote zorg voor de ontwikkelingslanden", aldus de topman van de Bank of England.

In maart stegen de prijzen voor levensmiddelen in Groot-Brittannië al met 5,9 procent. Verwacht wordt dat er een verdere toename van de prijzen zal komen. Bailey waarschuwt dat de stijgende energie- en levensmiddelenprijzen de inflatie verder zullen opvoeren en een "zeer grote loonschok" zullen veroorzaken. De werkloosheid zou uiteindelijk weer toenemen. Miljoenen Britten zouden in de armoede terecht kunnen komen.

Uitgelicht
Nog geen maand geleden zette India zichzelf in de markt als tarwe-exporteur die de Oekraïense tekorten kon opvangen. Nu verbiedt de tweede grootste graanproducent ter wereld a...
16 mei 2022 Lees meer

Ook kopzorgen bij andere centrale banken

Ook andere centrale banken proberen het hoofd te bieden aan de inflatiegolf. Aanvankelijk zagen zij de inflatiegolf als van voorbijgaande aard toen de wereldeconomie terug op gang kwam na de coronapandemie. Maar toen kwam de Russische invasie in Oekraïne die de energie- en voedselprijzen nog verder opdreef.

Volgens recente cijfers bedraagt de inflatie in de Verenigde Staten 8,3 procent op jaarbasis. Dat is een lichte daling tegenover de 8,5 procent van maart. Dat werd toen beschouwd als het hoogste cijfer sinds 1981. In de eurozone bereikte de inflatie in april een recordhoogte van 7,5 procent. In maart was het 7,4 procent.

sesame-brood-zaad-sesamzaad_1280
winkelmandje winkelkar supermarkt

Naar een broodprijs van 3 euro?

In ons land waarschuwt de bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen voor stijgende broodprijzen. Door de situatie op de graanmarkten zal de prijs van bloem blijven stijgen en die was tegenover januari 2021 al meer dan verdubbeld. Daarnaast worden bakkers ook geconfronteerd met prijsstijgingen voor energie, verpakking en personeel. “Onze bakkers zitten met hoge rekeningen”, zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen. De federatie ziet het aantal bakkers jaar na jaar dalen.

Door de prijsstijgingen van de afgelopen maanden is de broodprijs het afgelopen jaar al omhoog gegaan van 2,40 euro naar 2,70 euro. “Het is niet ondenkbaar dat een brood binnenkort 3 euro kost", klinkt het bij de federatie. “Al willen we geen overhaaste voorspellingen doen. Wij hebben geen glazen bol, dus het is moeilijk om te zeggen hoe de prijzen nog gaan evolueren."

4 op 10 gezinnen komt niet rond

Naar aanleiding van de Dag van het Gezin op 15 mei deed de Gezinsbond een enquête bij haar leden naar de impact van de stijgende prijzen op de gezinsportemonnee. Daaruit blijkt dat bijna vier op tien gezinnen niet rondkomt. Bij eenoudergezinnen gaat het zelfs om zeven op de tien. Vooral voor mensen uit de laagste inkomensklasse is het moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar ook bijna de helft van de bevraagde middenklasse zegt het moeilijk te hebben.

Meer dan acht op tien respondenten wil gaan bezuinigen. Niet alleen laat 90 procent onder hen luxeproducten zoals parfum links liggen, de helft wil zelfs besparen op basisboodschappen zoals voeding, drank en wasmiddel. Acht op de tien gaan de woning minder verwarmen en bijna driekwart gaat besparen op kleding, vakanties en horeca-uitjes.

Uitgelicht
Terwijl de bijdrage van de brandstoffen aan de algemene ­inflatie in april afnam, steeg het aandeel van voedingsproducten. Het karakter van de inflatie is daarmee aan het vera...
11 mei 2022 Lees meer

Bron: Belga / Reuters / De Morgen / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek