Duurder vlees drijft inflatie in april

Terwijl de bijdrage van de brandstoffen aan de algemene ­inflatie in april afnam, steeg het aandeel van voedingsproducten. Het karakter van de inflatie is daarmee aan het veranderen. In andere Europese landen gaat de trend van duurdere voeding en vlees nog sneller.

11 mei 2022  – Laatste update 12 mei 2022 7:23
Lees meer over:

Dat brood (+10%) en pasta (+12%) en pak duurder zouden worden door de oorlog in Oekraïne, stond in de sterren geschreven, maar in alle categorieën van voedingsmiddelen vertalen de gestegen grondstoffen- en energiekosten zich nu stilaan in hogere prijzen voor de eindconsument. Voor eieren gaat het om 7 procent meer, melk wordt 8 à 9 procent duurder en voor kaas en yoghurt gaat het om een 5 procent prijsstijging in vergelijking met april vorig jaar.

Vlees is de belangrijkste aandrijver van inflatie in april. Rundsvlees werd in vergelijking met een jaar geleden 5,6 procent duurder, bij varkens- en kippenvlees gaat het om 4,5 procent. Eind vorig jaar was er voor al die producten nog nauwelijks sprake van inflatie, wat toont hoe de versnelling zich daar de laatste maanden inzet. De inflatie voor alle voedingsmiddelen samen bedroeg 5,09 procent. In maart was dat 4,63 procent.

Net als in België verschuift het accent van de inflatie ook in de buurlanden Duitsland en Nederland langzaam van energie naar voeding. In sommige Duitse deelstaten gaan de prijzen van voedingsmiddelen al met meer dan 10 procent omhoog, in Nederland gaat het om 8,5 procent. Ook de inflatie voor vlees zit er met 10 procent al bijna dubbel zo hoog als bij ons. Op sociale media is er veel te doen over de lege zuivelrekken bij de Nederlandse supermarkt Jumbo. De retailer wil de hogere prijzen voor de melk niet betalen en dus wordt er niet meer geleverd. Alle uitvluchten, gaande van de "droogte" of "distributieproblemen", ten spijt.

Luis de Guindos, de vice­voorzitter van de ECB, zei gisteren dat de piek van de inflatie 'dichtbij' is, en dat de prijsstijgingen in het tweede halfjaar minder groot zullen zijn. In de voedingssector klinkt een ander geluid. Tegen de zomer moeten ook in Vlaanderen heel veel nieuwe contracten heronderhandeld worden. Een nieuwe golf van prijsstijgingen lijkt dan moeilijk te vermijden.

Bron: De Standaard / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek