'Oekraïnesteun' aan Vlaamse landbouwers eind deze maand uitbetaald

Vlaamse landbouwers die getroffen zijn door de handelsonevenwichten die ontstaan zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zullen voor het eind van de maand financiële steun ontvangen, zo laat SBB weten. Het gaat in totaal om een steunbedrag van zo’n 8 miljoen euro.

14 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2022 22:10
Lees meer over:
vlag oekraïne

Het budget komt van de Europese Commissie en werd vrijgemaakt als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. De Commissie besloot 500 miljoen euro te voorzien als bijzondere aanpassingssteun aan Europese landbouwers om zo de voedselzekerheid te bevorderen. Van dat bedrag krijgt Vlaanderen in totaal 8,17 miljoen euro.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft een kader opgesteld over de manier waarop die steun zal worden toegekend. De steun is enkel voorzien voor landbouwers die actief zijn in welbepaalde sectoren: varkens, braadkippen, legkippen, melkgeiten, groenten en fruit en sierteelt. Binnen die sectoren gaat het enkel naar landbouwers die bepaalde duurzame investeringen hebben gedaan en daarvoor VLIF-steun hebben aangevraagd in de periode tussen begin 2015 en mei 2022.

Er is ook hogere aanpassingssteun voor sommige landbouwers. Van het totaalbedrag wordt 1,15 miljoen euro specifiek voorzien voor jonge landbouwers. Ook landbouwers die bepaalde maatregelen hebben genomen met een gunstig effect op milieu, klimaat of biodiversiteit via een pre-ecoregeling krijgen meer steun. In totaal is voor deze groep een bedrag van 1,37 miljoen euro voorzien.

SBB wijst erop dat landbouwers zelf geen aanvraag moeten doen voor deze steun. De Vlaamse landbouwadministratie zal de landbouwers zelf detecteren en de steun uitbetalen tegen 30 september 2022.

Bron: SBB

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek