header.home link

EU-memorandum moet paardensector beter op de kaart zetten

22 november 2021

Met 7 miljoen paarden, een geschatte impact van 100 miljard euro per jaar en een tewerkstelling van meer dan 800.000 mensen mag de Europese paardensector niet onderschat worden. “Om de paardenwereld maximaal te ondersteunen hebben de Horse Group van het Europees Parlement en het European Horse Network vijf prioriteiten naar voor geschoven”, zegt Hilde Vautmans EU-parlementslid (Open Vld) en voorzitter van de Horse Group.

Lees meer over:
image

Tijdens een conferentie vorige week bogen de Europese beleidsmakers zich over de toekomst van de paardensector in de EU. Zelfs commissievoorzitter Ursula von der Leyen, zelf amazone, had tijd vrijgemaakt om op de conferentie aanwezig te zijn. Samen met de aanwezige parlementsleden en de vertegenwoordigers van de paardensector werd er gediscussieerd over het belang en de uitdagingen van de paardensector.

Memorandum met vijf prioriteiten

“Gezien de cijfers die de sector kan voorleggen, kunnen we alleen maar concluderen dat de Europese paardenindustrie een belangrijke sector is die alle aandacht en inzet van de Europese beleidsmakers verdient. Dat wordt nog onvoldoende in de verf gezet”, meent voorzitter van de MEP Horse Group Hilde Vautmans. De Horse Group wil de sector een stem geven in Europa en daarom werd een memorandum afgesloten.

“Daarin zijn vijf prioriteiten vastgesteld waaraan we de komende maanden willen werken om de paardenwereld maximaal te ondersteunen”, vertelt Vautmans. “Met stip op één staat een verlaagd en uniform Europees BTW-stelsel en ook de erkenning van paarden als landbouwdieren is belangrijk. Daarnaast willen we ook oplossingen vinden voor het wolvenprobleem, het vlotte transport van paarden verzekeren en hameren we op wetenschappelijke besluitvorming om de gezondheid en het welzijn van paarden te waarborgen en bevorderen.”

2022 wordt belangrijk jaar

De paardensector is blij met de aandacht van de Europese beleidsmakers. “Onze Europese federatie zal samen met de MEP Horse Group de handen in elkaar slaan en kijken hoe we deze economische en politieke uitdagingen kunnen aanpakken”, zegt de Belg Mark Wentein die voorzitter is van European Horse Network.

Hij verwacht dat 2022 een belangrijk jaar zal worden voor de Europese paardensector. “De covidpandemie is helemaal nog niet voorbij en ook van de brexit zullen we de gevolgen nog een hele tijd moeten dragen. Dat zorgt voor druk op de sector”, meent Wentein. Hij waarschuwt er ook voor dat de nieuwe Europese Animal Health Law en de hervorming van de transportregelgeving grote vraagstukken vormen, waar de sector zich nodig moet over buigen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek