Tweede geval van moeraskoorts bij paarden in België dit jaar
nieuwsPaardenhouders, wees opgelet. In Oost-Vlaanderen is vorige week een paard positief getest op equine infectieuze anemie (EIA). Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV. Het virus dat EIA veroorzaakt, ook gekend als moeraskoorts, blijft gedurende het hele leven aanwezig in besmette dieren. Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte en alle besmette dieren moeten worden gedood.
Het besmette paard werd gehouden in een inrichting met 71 andere paarden. Een dier dat besmet is met EIA blijft zijn hele leven een ziektereservoir van waaruit het virus kan verspreiden. Alle andere paarden in deze inrichting worden dus ook getest. Voor mensen is er geen gevaar: het virus kan niet op hen worden overgedragen.
Het FAVV herinnert paardenhouders eraan dat paarden die van het ene land naar het andere worden overgebracht, vergezeld moeten zijn van een gezondheidscertificaat dat hun gezondheidsstatus aantoont. Enkel voor bepaalde niet-commerciële verplaatsingen zijn er uitzonderingen.
Twee tests nodig
De betrokken paardenhouderij moet enkele bijkomende maatregelen nemen. Zo moeten de ponykampen die voor deze zomer gepland staan, worden aangepast aan de geldende bioveiligheidsmaatregelen. Er is een epidemiologisch onderzoek aan de gang om na te gaan met welke andere paarden het besmette dier in contact kan zijn gekomen. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat het besmette paard reeds sinds april medische problemen vertoonde en sinds enkele weken symptomen van infectieuze anemie. “De maatregelen kunnen pas worden opgeheven als alle resterende paarden twee keer negatief hebben getest, met een tussentijd van drie maanden”, meldt FAVV. “Alleen dan kan het risico op verspreiding van de ziekte worden uitgesloten.”
Symptomen en preventie
Moeraskoorts of EIA laat zich vooral merken via een chronische verslechtering van de algemene toestand, in combinatie met een intermitterende koorts. Gevoelige diersoorten voor de ziekte zijn paarden, muildieren en ezels. Het virus wordt vooral overgedragen via dazen of vliegen, maar ook besmette naalden kunnen paarden ziek maken. Het sperma van besmette hengsten is eveneens besmettelijk.
Gebruik van insecticiden of afweermiddelen op paarden kan insectenbeten en het risico van verspreiding door vectoren verminderen. De medische literatuur raadt producten aan op basis van permethrine en pyrethrinoïden. In België is echter geen enkel diergeneesmiddel op basis van die moleculen toegestaan voor gebruik bij paarden.

Bron: Eigen berichtgeving