Rechtbank oordeelt dat dierenrechtenorganisaties filmpje over Argentijns paardenvlees niet offline moeten halen

De Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) had een rechtszaak aangespannen tegen twee dierenrechtenorganisaties over een filmpje waarin de productie van paardenvlees in Argentinië te zien is. Volgens FEBEV worden gedateerde en niet-representatieve beelden in het nieuwe filmpje gemonteerd en verspreid. De federatie vroeg daarom aan de rechtbank om het filmpje offline te halen, maar kreeg het deksel op de neus.

11 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 oktober 2023 18:25
Lees meer over:
Paarden

Het betreffende filmpje die online werd gezet door Animal Welfare Foundation (AWF) en de Tierschutzbund Zürich (TS), zijn volgens FEBEV misleidend. “Onze beweegreden is heel eenduidig,” legt Michael Gore van FEBEV uit, “als men beelden van de sector verspreidt die de realiteit niet weerspiegelen en daarmee het imago wil bespotten, zijn we genoodzaakt om dit tegen te houden. De dierenrechtenorganisaties hebben oude beelden van tien jaar geleden gebruikt in een nieuw filmpje.” Dit geeft volgens de federatie een verkeerde beeldvorming mee. “Dat is de reden waarom we naar de rechtbank zijn gestapt”, aldus Gore.

De federatie geeft mee dat de beelden op zich niet foutief zijn maar ondertussen niet meer stroken met de realiteit. “Het is niet wij die dit zeggen. We doen beroep op derden om deze beelden te evalueren op representativiteit”, duidt Gore. “Het zijn onderzoekers en auditeurs die jaarlijks ter plaatse in Argentinië trekken om na te gaan welke inspanningen de slachthuizen leveren. Als bedrijven substantieel aanpassingen gedaan hebben of conform werken, dan strookt het niet met wat men op het scherm laat zien.”

Onderzoeksproject

De dierenrechtenorganisaties laten weten het filmpje in kader van hun onderzoek over de productie van paardenvlees gepubliceerd te hebben. "Al sinds 2012 publiceren wij studies, vergezeld van beeldmateriaal, over de onaanvaardbare dierenwelzijnsproblemen waar Argentinië mee te kampen heeft als het gaat om de productie van paardenvlees", zegt Sabrina Gurtner, project manager bij beide organisaties. De organisaties stellen dat er zich problemen voordoen in de hele productieketen en dat de kern van het probleem de Argentijnse slachthuizen zouden zijn die partners zijn van het Respectful Life project.

Respectful Life is een gezamenlijk initiatief van FEBEV en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) met als doel het dierenwelzijn in de paardenvleessector te verbeteren. Het resulteerde onder andere in een label voor verantwoord paardenvlees. “Het is een internationaal project voor en door de sector met wetenschappelijke ondersteuning en objectieve toetsing”, legt Gore uit. “Het is de paardensector in zijn totaliteit die al een aantal jaar investeert in dit project. FEBEV faciliteert het project door de middelen te kanaliseren en ze samen met de stuurgroep toe te wijzen aan onderzoeksinstellingen en audits.”

Het is niet de eerste keer dat Respectful Life in de schijnwerpers komt te staan van dierenrechtenorganisaties. Enkele jaren geleden uitte ook Animal Rights kritiek op het project. Volgens de organisaties zou het wetenschappelijke label voor paardenvlees de consument misleiden en is de toestand in Zuid-Amerikaanse slachthuizen amper of niet verbeterd.

Rechtbank

"De rechtbank heeft vastgesteld dat FEBEV geen concrete bewijzen neergelegd heeft, die wijzen op het bestaan van schade", meldt Gurtner. Hierdoor moet het filmpje niet offline gehaald worden.

“Het oordeel van de rechtbank is heel spijtig”, reageert Gore. “Het grote probleem is dat de rechtbank moet oordelen wat de impact van zo’n beelden zijn en wat de meetbare schade is. Het is vrij lastig om de verliezen van de schade te becijferen. We kunnen verlies wel meten in consumptie van vlees maar rechtstreekse schade in kader brengen is zeer moeilijk.” FEBEV bekijkt intern of ze verdere juridische stappen zullen nemen.

Dierenorganisatie stelt Respectful Life-label in vraag
Uitgelicht
‘KU Leuven laat zich voor de kar van de vleesindustrie spannen’, kopt HLN. Volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights misleidt het wetenschappelijke label voor paardenvlee...
14 november 2019 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek