header.home link

Belgisch Warmbloed Paard opnieuw beste stamboek ter wereld

3 november 2021

Het stamboek Belgisch Warmbloed Paard (BWP) neemt opnieuw de koppositie in op de WBFSH-ranking voor stamboeken van springpaarden. Het laat het Franse stamboek Selle Français en het Duitse Holsteiner-verband achter zich. Het Belgische succes blijkt ook uit de individuele wereldranglijst van springpaarden waar het onder andere de koppositie inneemt.

Lees meer over:
paard-veulen-fokkerij-1250

De individuele wereldranglijst van springpaarden wordt aangevoerd door H&M Indiana. Dit Belgisch paard maakte onderdeel uit van het Zweedse team dat op de Olympische Spelen in Tokio goud won. De goede prestaties van Belgische paarden op de Olympische Spelen en bij andere evenementen vertaalt zich ook in het vervolg van de wereldrangrijst. Ook op plaatsen twee en zes vinden we ook springpaarden terug van Belgische fokkers: King Edward, eveneens onderdeel van het Zweedse team dat goud haalde op de Olympische Spelen, en Killer Queen VDM, die op diezelfde Olympische Spelen deelnam onder het zadel van de Duitser Daniel Deusser.

“We spelen al jaren mee in de Champions League”, stelt een trotse BWP-directeur Rudi Eerdekens. “De nummer één-positie met de eerste twee paarden in de ranking van BWP-signatuur is de kers op de taart en een uitgelezen moment om de wereld te laten zien hoe goed BWP-paarden wel zijn." In 2017 stond BWP ook al eens op nummer één, maar dat was niet in combinatie met de drie plaatsen in de top zes van de individuele wereldranglijst.

Als relatief klein stamboek zo sterk scoren, is uniek

Rudi Eerdekens - BWP-directeur

Uitgelicht

Crevits wil Vlaamse paardenfokkerij aan de wereldtop houden

nieuws
22 juni 2021 Lees meer

Nederland van de troon gestoten

Door de goede prestaties van de individuele paarden voert het Belgische stamboek dit jaar voor het eerst de WBFSH-springranking aan (zie hier de lijst). Het verdringt hiermee het Nederlandse KWPN stamboek van de leiderspositie. Het Nederlandse stamboek voert nog wel de ranglijst aan van beste dressuurpaarden van de World Breeding Federation for Sport Horses. Op deze lijst neemt BWP de zevende positie in.

“Dit is nooit gezien”, reageert een verheugde BWP-directeur Rudi Eerdekens op de leiderspositie. “Als relatief klein stamboek, wij hebben niet de grote aantallen veulens zoals onze collega-stamboeken uit de grote Europese landen, zo sterk scoren is uniek.” Het Franse stamboek Selle Français en het Duitse Holsteiner-verband staan op plaats twee en drie.

'Weekendpaarden' lange tijd verboden

Het stamboek Belgisch Warmbloedpaard werd in 1955 opgericht en richtte zich voor het eerst op de sportpaardenfokkerij. Voordien werden de eerste tornooien gereden met gewone trekpaarden omdat het in België tot 1954 verboden was om landbouwrijpaarden te fokken waarmee ook in het weekend werd gereden. Door het opdoeken van het verbod werd de weg vrijgemaakt voor een echt recreatiepaard.

Door het ontbreken van een traditie in het fokken van een typisch warmbloed rijpaard, moesten de BWP-fokkers van nul beginnen. Hier ligt volgens de fokkersorganisatie misschien wel de sleutel van het huidige succes. Over de grenzen heen werd gezocht naar de beste genen om tot een superieur sportpaard te komen.

Die open blik in het verleden heeft er voor gezorgd dat buitenlandse fokkers nu in de rij staan voor de superieure genetica van het Belgisch Warmbloedpaard. De vraag naar BWP-paarden van over heel de wereld is groot. Intussen beschikt het stamboek over een bestand van enkele duizenden fokmerries. Belgische fokkers kijken volgens Eerdekens nog steeds met een open vizier naar binnen- en buitenland om hun paarden te verbeteren.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek