Ruim 8 miljoen euro om Vlaamse landbouwsector door Oekraïne-crisis te loodsen

Om de voedselzekerheid te garanderen tijdens het conflict tussen Rusland en Oekraïne komt Vlaanderen over de brug met 5,5 miljoen euro extra middelen voor de land- en tuinbouwsector. Samen met de eerder beloofde middelen van Europa komt dat neer op een totaalbudget van 8,2 miljoen euro.

20 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 20 april 2022 18:58
Lees meer over:
vlag oekraïne

200 procent Vlaamse cofinanciering

Op 23 maart 2022 gaf de Europese Commissie groen licht voor een aantal steunmaatregelen voor de land- en tuinbouwsector. Aanleiding is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Commissie maakt in totaal 500 miljoen euro vrij. Van dat budget is een bedrag van 2,7 miljoen euro voorzien voor Vlaanderen. De Europese Commissie liet de mogelijkheid open voor de lidstaten om die steun met 200 procent te verhogen. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) heeft laten weten dat ze dit ook zal doen.

Deze middelen moeten de lidstaten helpen om de voedselzekerheid te vrijwaren en de weerbaarheid van de voedselsystemen te versterken. Zo kunnen lidstaten verstoorde marktevenwichten aanpakken en activiteiten ondersteunen die te maken hebben met circulaire economie, efficiënt gebruik van grondstoffen of milieu- en klimaatvriendelijke productiemethodes.

Crevits wijst erop dat het vooral de bedoeling is om de voedselproductie op langere termijn te verzekeren. “Vandaag is er geen reden om voedingsproducten te hamsteren. Er is in Europa geen schaarste aan voedingsproducten. Door de stijging van de grondstoffenprijzen, zien land- en tuinbouwers wel veel kosten stijgen, wat de productie in de problemen kan brengen”, klinkt het. De minister gaat nu in overleg met de landbouworganisaties bekijken waar de noden het hoogst zijn zodat het totale budget van 8,2 miljoen euro kan ingezet worden waar dat het meeste nodig is.

Volgens Boerenbond moet de focus vooral liggen op bedrijven die zware gas- of veevoederfacturen moeten dragen of die recent geïnvesteerd hebben. “We zijn in elk geval zeer blij met de beslissing van de Vlaamse regering om de liquiditeitskloof op land- en tuinbouwbedrijven te overbruggen. Als de huidige middelen ontoereikend zijn dan moet er gekeken worden naar de mogelijkheden die er zijn in het kader van het tijdelijke staatssteunkader voor Oekraïne”, aldus de landbouworganisatie.

Braakpercelen in productie

Naast financiële steun heeft de Europese Commissie ook beslist dat lidstaten flexibel mogen omgaan met braaklegging. “Vlaanderen zal gebruikmaken van die mogelijkheid om landbouwgrond maximaal in productie te nemen, het hele jaar rond. Dit zal geen gevolgen hebben voor de vergroeningsbetaling”, zo laat Crevits weten.

Concreet betekent dit dat landbouwers voor de campagne 2022 braakliggend land (EAG-braak) mogen inzaaien, mogen bemesten, gewasbescherming mogen toepassen en oogsten. Een uitzondering is wel voorziening voor braakpercelen gelegen in groene bestemmingen. Op deze percelen blijft landbouwproductie niet toegelaten.

Budget voor visserijsector

Naast het budget voor land- en tuinbouw voorziet de minister ook extra middelen voor de visserijsector. “We voorzien een budget van 0,6 miljoen euro om de aanvoer op peil te houden en de tewerkstelling te verzekeren. Het is de absolute wens van de visserijsector om te blijven uitvaren”, stelt Crevits. Hoewel de visprijzen gemiddeld goed zijn, werken de vissers vandaag toch met verlies door de sterk gestegen kosten.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek