Europese Commissie herinnert Rusland aan ‘Holodomor’

Rusland viseert bewust de Oekraïense voedselketen in een poging om hongersnood te creëren in het land. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski trekt parallellen met de Holodomor, de historische hongersnood die in de jaren ’30 door de Sovjets werd gecreëerd.

24 maart 2022  – Laatste update 24 maart 2022 11:37
Lees meer over:

De Poolse EU-commissaris zei dat de bewuste aanvallen van de Russen op de landbouwinfrastructuur van Oekraïne hem al meermaals door de Oekraïense landbouwminister Roman Leshenko bevestigd zijn. “Er is maar één interpretatie en dat is dat ze hongersnood willen creëren”, klonk het tijdens de persconferentie over de voedselzekerheidstrategie gisteren.

Volgens Wojciechowski worden bijvoorbeeld de grote kippenboerderijen in het land bewust geviseerd. De handelscommissaris Valdis Dombrovskis voegde eraan toe dat de Russen “schijnbaar opzettelijk de Oekraïnse voedselvoorraden en opslagplaatsen viseren en vernietigen.”

“De Russische agressie betekent niet alleen voedseltekorten voor de Oekraïners, maar ook verstoren van voedselketens die de hele wereld gaan beïnvloeden. Vooral de armste landen zullen hier het slachtoffer van zijn, want zij zullen fors meer moeten betalen voor hun import”, waarschuwde de Let.

EU komt met breed steunpakket om voedselzekerheid te garanderen
Uitgelicht
Om de risico's van de oorlog in Oekraïne voor de Europese landbouwsector in te dammen, maakt de Europese Commissie een steunpakket van 500 miljoen euro vrij. Daarvan is 6,27 m...
23 maart 2022 Lees meer

“Het is niet de eerste keer dat Rusland de tactiek gebruikt om het voedselsysteem aan te vallen”, zei Dombrovskis. De Eurocommissaris verwees daarmee naar de beruchte ‘Holodomor’ in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Toen creëerde het Sovjet-regime bewust een voedselcrisis in Kazachstan en Oekraïne door confiscatie van alle graan, weigering van buitenlandse hulp en strenge binnenlandse reisbeperkingen. Tussen 1932 en 1933 kwamen tussen de 3,5 en 7,5 miljoen Oekraïners om door honger.

Holodomor is een samentrekking van de Oekraïense woorden voor vermoorden en honger.  Sinds 2006 wordt de hongersnood door Oekraïne en 15 andere landen officieel als genocide erkend. “Miljoenen mensen stierven ondanks de vruchtbaarste bodems op aarde”, benadrukte de eurocommissaris.

Om Oekraïne te steunen heeft de Commissie ook een pakket noodsteun voorzien van 330 miljoen euro om de toegang tot voedsel en essentiële goederen maximaal te verzekeren. Toen landbouwminister Roman Leshchenko maandag de landbouwraad toesprak, zei hij dat de meeste bedrijven die nu gratis voedsel uitdelen nog voorraden hebben voor 1 à 2 maanden.

Bron: Euractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek