Inflatie in supermarkt op laagste niveau in twee jaar tijd

De tijden van enorme prijsstijgingen in de supermarkt lijken stilaan voorbij. Consumentenorganisatie Testaankoop volgt elke maand de prijzen op van meer dan 3.000 producten in zeven supermarktketens. Vorig jaar in maart lag de inflatie op een duizelingwekkende 20,62 procent. Vandaag is dat slechts 2,73 procent. “In twee jaar tijd zijn de prijzen dus wel enorm gestegen, maar het voorbije jaar zijn veel producten gestabiliseerd in prijs, of zelfs licht gedaald”, meldt de consumentenorganisatie.

4 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2024 14:18 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
supermarkt-groentefruit-winkel-1250

Volgens Testaankoop is het erg onwaarschijnlijk dat de prijzen ooit weer zullen dalen naar het niveau van januari 2022, vlak voor de sterke stijgingen. Nochtans is er volgens de consumentenorganisatie wel ruimte om de stijgende kosten meer te verdelen onder alle actoren van de voedingsketen. Landbouwers bijvoorbeeld zien maar een klein deel van de totale winst op een eindproduct.

Sterkste stijgers zijn geluwd

Testaankoop stelt vast dat een aantal belangrijke producten vandaag goedkoper zijn dan vorig jaar. Brood kost nu bijvoorbeeld 2,7 procent minder dan vorig jaar, halfvolle melk kost 3,5 procent minder en vershoudfolie en aluminiumfolie zijn zelfs 7 procent goedkoper dan vorig jaar.

Die prijsdalingen lijken echter een correctie te zijn nadat deze producten vorig jaar al sterk in prijs waren gestegen. In twee jaar tijd werd brood 24 procent duurder en zuivel 28 procent. Gemiddeld stegen producten in de supermarkt met 26 procent in vergelijking met januari 2022.

testaankoop
testaankoop2

"Ruimte voor prijsdalingen, maar het gebeurt niet"

Testaankoop voorspelt dat er geen sterke prijsdalingen in het verschiet liggen. Hoewel de prijzen op de internationale markten van grondstoffen als plantaardige olie en granen al bijna twee jaar dalen, ziet de organisatie geen gelijkaardige dalingen in eindproducten zoals frituurolie, pasta en bloem in de supermarkt. Integendeel, frituurolie kost gemiddeld 39 procent meer dan twee jaar geleden, en pasta kost ons ook nog gemiddeld 5 procent meer dan anderhalf jaar geleden, toen de prijzen op de internationale markten zijn beginnen dalen.

Naar verwachting zullen de prijzen gemiddeld eerder stagneren dan dalen. De organisatie denkt niet dat er een compensatie komt voor de enorme stijgingen van het voorbije jaar. “Nochtans wijzen de dalingen in grondstofprijzen en energieprijzen er wel op dat er ruimte is voor prijsdalingen”, stelt Ortwin Huysmans, woordvoerder van Testaankoop, vast. “Die komen dus niet, of amper, de consument ten goede, terwijl de prijsstijgingen vorig jaar wel konden doorgerekend worden. Vandaar dat we blijven ijveren voor een herevaluatie van de volledige voedingsketen, zodat de kosten kunnen worden verdeeld tussen alle actoren. Volgens ons komen de stijgende kosten nu disproportioneel vaak bij de consument te liggen.”

Wereldvoedselprijzen in 2023 met 13 procent gedaald
Uitgelicht
De wereldvoedselprijzen zijn in 2023 met 13,7 procent gedaald tegenover 2022. Dat zegt de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Vooral maïs, tarwe en oliën w...
5 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek