Aantal terugroepingen voedingsproducten licht gestegen
nieuwsIn 2024 hebben Belgische voedingsbedrijven 283 producten teruggeroepen van bij de consumenten. Dit is een lichte stijging in vergelijking met 2023 toen 254 producten werden teruggeroepen. In sommige gevallen werden producten niet teruggeroepen, maar werden er wel 66 productwaarschuwingen uitgestuurd. Meestal ging dat om producten waarbij bepaalde allergenen niet op de verpakking werden vermeld. Bij de recalls ging het meestal om een chemisch of microbiologisch risico, zoals salmonella.
Hoewel Belgische voedingsbedrijven strenge voorzorgsmaatregelen moeten naleven, kan het gebeuren dat een product toch niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Indien het product de eindconsument al heeft bereikt en de consumptie ervan een risico inhoudt, dan moeten de bedrijven, die tenslotte verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, consumenten daarvan op de hoogte brengen. Dit gebeurde 349 keer in 2024. In 2023 was dit 339 keer het geval, een kleine stijging van minder dan 5 procent dus.
Bijna de helft van de producten (42%) werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld een te hoog gehalte aan residu van gewasbeschermingsmiddelen, een te hoog gehalte aan additieven of de aanwezigheid van één of meerdere niet-toegelaten additieven. Bij een derde (33%) van de recalls gaat het om een ‘microbiologisch’ probleem, zoals de mogelijke aanwezigheid van een bacterie zoals listeria of salmonella. De overige 25 procent van de producten werd teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde deeltjes, zoals kleine stukjes metaal, plastic of glas.
In 2024 stuurden voedingsbedrijven ook 66 waarschuwingen uit. In 95 procent van de gevallen omdat allergenen niet vermeld werden in de ingrediëntenlijst (95%) of omdat er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking vermeld stond.
Verhoogde waakzaamheid
Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) reageert positief. “De lichte stijging van het aantal terugroepacties in 2024 wijst niet op een afzwakking, maar juist op een verhoogde waakzaamheid”, stelt hij. “Zo versterken we elke dag het vertrouwen van de burgers in hun voeding."
Bij iedere productterugroeping wordt een affiche uitgehangen in de winkel (fysiek of online), wordt een persbericht uitgestuurd en wordt er gecommuniceerd via de website van het FAVV en de sociale media.
“Het niveau van voedselveiligheid in België is hoog, en dat is iets om trots op te zijn. Het systeem werkt: de controles zijn grondig, de bedrijven reageren snel en het FAVV waakt over de transparantie tegenover de consumenten”, aldus nog Clarinval.

Bron: Eigen berichtgeving