Wereldvoedselprijzen in 2023 met 13 procent gedaald

De wereldvoedselprijzen zijn in 2023 met 13,7 procent gedaald tegenover 2022. Dat zegt de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Vooral maïs, tarwe en oliën werden goedkoper. Ondertussen zijn er in verschillende Carrefour-supermarkten geen chips meer te vinden van Lays en Doritos omdat de Franse supermarkt de opgelegde prijzen onaanvaardbaar vindt.

5 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 januari 2024 16:00
rijst olie suiker ai

De FAO-index volgt de koersevolutie van basisproducten op de internationale markten. Het gaat dus niet om de prijs in de winkel. In 2022 was er nog veel onrust op de graanmarkt door de oorlog in Oekraïne. Volgens FAO zijn de voorraden ondertussen goed gevuld en weerspiegelde dit zich in de prijsdaling van graan met 15,4 procent in 2023. De prijs voor vlees op de internationale markt daalde heel licht met 3,5 procent. Een gevolg volgens FAO van de toegenomen beschikbaarheid van exportproducten uit de belangrijkste exporterende regio's in combinatie met een matige importvraag van de belangrijkste vleesimporterende landen.

De sterkste prijsdaling in 2023 deed zich voor bij plantaardige oliën, die werden 32,7 procent goedkoper in vergelijking met 2022. De prijzen hebben in geen drie jaar nog zo laag gestaan. Gunstige weersomstandigheden hadden een positief effect op de voorraad en een minder vraag naar biodiesel drukte ook de prijs van sojaolie. Naast plantaardige oliën daalde ook de FAO-prijsindex voor zuivel. FAO noteerde een daling 16,6 procent ten opzichte van 2022. Dit is onder meer toe te schrijven aan de matige invoervraag van importerende landen, door hun eigen goed aangevulde voorraden.

Suiker daarentegen werd 26,7 procent duurder in 2023. Maar in december was er opnieuw een stevige terugval, tot het laagste niveau in negen maanden. De Wereldvoedselorganisatie verwijst voor deze terugval naar de hogere productie in Brazilië en minder gebruik van rietsuiker voor de productie van ethanol. Ook de prijs van rijst steeg met 21 procent. Daarvoor verwijst FAO naar de bezorgdheden van de markten over de impact van klimaatfenomeen El Niño op de rijstproductie, alsook de nasleep van de exportbeperking die India invoerde.

home_graph_2_nov6457deaf7e0df0b4ba4a7c4d93fc49cee07
home_graph_1-dec23

Onaanvaardbare prijzen

Donderdag liet Carrefour weten dat het de prijzen van de producent van onder meer Pepsi frisdrank en Lays chips "onaanvaardbaar" vindt. Carrefour besloot daarom verschillende merken zoals Lays, Quaker, Pepsi en Doritos uit de rekken te halen. Het tempo waarmee producten verdwijnen, hangt af van de beschikbare voorraad in de winkels. De producten verdwijnen stelselmatig.

Deze beslissing volgt na de gesprekken die Carrefour had met PepsiCo. "Ondanks talloze pogingen om tot een evenwichtig vergelijk te komen, is er momenteel geen enkel akkoord gesloten tussen beide partijen”, stelt Carrefour België. “We willen in alle omstandigheden de koopkracht van de klanten beschermen. Dit kan leiden tot het tijdelijk uit de rekken halen van producten van bepaalde leveranciers.”

Of de gestegen aardappelprijzen vorig jaar aan de basis liggen om “onaanvaardbare” chipsprijzen te vragen aan de supermarkt, is niet geweten. De organisatie van de Noord-Europese aardappeltelers (NEPG) stelde vorig jaar wel dat de aardappelteelt door beperkende wetgeving en klimaatverandering steeds risicovoller, moeilijker en duurder wordt. “Als de verwerkers zich willen verzekeren van de aanvoer van voldoende grondstoffen, zullen ze moeten zorgen voor een positiever sentiment op de aardappelmarkt”, luidde het toen. “De contracten voor het volgende teeltseizoen moeten rekening houden met de risico’s.”

Toename van wereldwijde voedselimport vertraagt in 2023
Uitgelicht
De wereldwijde uitgaven voor voedselimport zullen dit jaar verder stijgen, al is de toename "veel minder groot dan de voorgaande twee jaar". Dat stelt de Voedsel- en Landbouwo...
13 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek