NEPG: Nog 1,4 miljoen ton aardappelen in het veld in West-Europa

Niet alleen in ons land speelt de hevige regenval de aardappeltelers parten. Ook in de drie andere grote West-Europese productielanden zijn er problemen. In totaal zou er nog 1,4 miljoen ton aardappelen in het veld staan. North-Western European Potato Growers (NEPG) vraagt dat de toegenomen risico’s en de hogere kosten in rekening worden gehouden bij het bepalen van de contractprijs voor volgend jaar. Ook de beschikbaarheid van pootaardappelen kan volgend voorjaar een probleem worden.

24 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 november 2023 18:54 Griet Lemaire
Lees meer over:
Stefan Vandromme en Chris Derycke in overgelopen aardappelperceel

Amper drie goede rooiweken

Na een gematigde zomer waren de aardappelopbrengsten over het algemeen goed, zo zegt NEPG, de organisatie van de vier grootste aardappelproducerende landen in Europa. De gemiddelde opbrengst in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland zou zo’n 45,8 ton per hectare bedragen, een stijging van 6,3 procent in vergelijking met vorig jaar. Gecombineerd met een gestegen aardappelareaal in de vier Europese landen, zorgt dit voor een totale productie van 23,6 miljoen ton aardappelen. In 2021, wat qua weersomstandigheden vergelijkbaar was, ging het om 22,9 miljoen ton.

Amper drie weken nadat de oogstwerkzaamheden goed en wel gestart waren, zorgden de slechte weersomstandigheden eind oktober ervoor dat ze al gestaakt moesten worden. Tegen midden november was er in bepaalde regio’s al meer dan 250 mm neerslag gevallen, wat resulteerde in overstromingen. Het meest getroffen zijn het noorden van Frankrijk, het westelijke deel van België en de kustregio’s in Nederland, schetst NEPG in een persbericht. Vooral in Nederland (15%) en België (11%) blijft er nog veel areaal te rooien. De kosten om dat areaal nog te oogsten en te bewaren, lopen bovendien fors op.

Van de geschatte opbrengst van 23,6 miljoen ton is volgens NEPG vandaag zo’n 22,2 miljoen ton geoogst. “Dat betekent dat er nog 1,4 miljoen ton aardappelen in het veld staat. We gaan niet speculeren over hoeveel daarvan nog kan geoogst worden, maar het staat vast dat een deel daarvan voorgoed verloren is”, aldus de groepering. “Aardappelen in anaerobe omstandigheden (onder water en dus zonder lucht, red.) kunnen gaan rotten. De aardappelen die wel geoogst worden, zullen mogelijk kwaliteitsproblemen ondervinden waardoor ze niet kunnen worden opgeslagen. Andere telers zullen hun contracten niet kunnen nakomen.”

Teelt steeds risicovoller en duurder

Volgens NEPG is 2023 een jaar dat ons in herinnering brengt dat de aardappelteelt steeds moeilijker, risicovol, duurder en stressvoller wordt. “De contracten voor het volgende teeltseizoen moeten daar rekening mee houden”, luidt het. Ter herinnering: Vorig jaar stegen de contractprijzen ook al fors. De aardappelverwerkende industrie maakte in november 2022 contractprijzen bekend die maar liefst 40 procent hoger lagen dan het jaar voordien.

Daarnaast ziet de organisatie ook dat de moeilijke rooiomstandigheden de vrije markt beïnvloeden. “Na een korte periode van overaanbod komen we nu terecht in een situatie met lager aanbod. Daardoor zijn de aardappelprijzen op de vrije markt op een paar weken tijd gestegen van 8 naar 20 euro per 100 kilo. Vooral de vraag naar gezonde, droge aardappelen is groot, zowel van de industrie als voor de export.” NEPG verwacht dat er tijdelijk wel een groot aanbod zou kunnen zijn van aardappelen die niet goed bewaren, wat de prijs wat zou kunnen drukken. “Maar op langere termijn is er geen enkele reden dat de prijzen terug naar beneden gaan. De vroege levering van contracten kan zelfs zorgen voor tekorten in de lente van 2024.”

20% minder pootaardappelen in 2024

Een andere grote bezorgdheid is een mogelijk tekort aan pootaardappelen. Niet alleen is het areaal gedaald met maar liefst 6,6 procent in vergelijking met 2022 tot 94.100 hectare, per plant zijn er ook minder maar grotere knollen aanwezig wat niet ideaal is voor pootaardappelen. Daarnaast is de kwaliteit van sommige partijen ook onvoldoende. Dat is onder meer het geval in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Schotland. “Dat zal leiden tot een verminderde beschikbaarheid van pootaardappelen in 2024 van maar liefst 20 procent en hogere prijzen. Iets waar de pootgoedtelers wel van zullen kunnen profiteren”, aldus NEPG.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek