In Beeld

Kippenboeren, die aan Colruyt leveren, verankeren beter dierenwelzijn in nieuwe coöperatie

In Beeld

Vanaf vandaag, woensdag, liggen de vernieuwde verpakkingen van het "Kip van Eigen Bodem"-assortiment in de winkelrekken van Colruyt, Okay en enkele Spar-winkels van Colruyt Group. Het kippenvlees is afkomstig van vijftien Belgische braadkippenhouders die exclusief voor Colruyt produceren. Zij werken volgens strengere normen op het vlak van dierenwelzijn en laten de kuikens in de stal zelf uit het ei komen. Om deze aanpak op lange termijn te verankeren, verenigden de kippenboeren zich in een coöperatie.

7 mei 2025 VILT-redactie

Beter kippenleven, betere samenwerking

Op een zonovergoten dag staat pluimveehouder Olivier Lardinois een delegatie van Colruyt Group en enkele journalisten te woord aan zijn etagestal, een moderne kippenstal met twee verdiepingen. De stal is gebouwd op een helling, waardoor ook de bovenverdieping vlot toegankelijk is. “De warmte stijgt, waardoor we boven nauwelijks moeten bijverwarmen”, legt Lardinois uit. Zijn stal is er één van een nieuwe generatie: energie-efficiënt, doordacht ingericht en gebouwd met het welzijn van de dieren én de boer in het achterhoofd.

Lardinois is één van de vijftien Belgische pluimveehouders die exclusief levert aan Colruyt Group. Het gaat om hoofdzakelijk Waalse bedrijven; enkel één onderneemster uit Vlaanderen doet mee, al is haar bedrijf gevestigd in Wallonië.

Een directe keten met meer verantwoordelijkheid

De samenwerking tussen Colruyt en deze groep pluimveehouders begon in 2022. De boeren produceren volgens de principes van de Better Chicken Commitment (BCC), een reeks criteria die hogere dierenwelzijnsnormen garanderen. Zo worden trager groeiende kippenrassen gehouden in stallen met meer ruimte en daglicht. De dieren worden bovendien geboren volgens het Nestborn-principe: de eieren komen rechtstreeks uit op het bedrijf zelf, zonder dat de kuikens eerst vervoerd worden.

S_DSC02471
S_DSC02445

Dat heeft voordelen, merkt Lardinois: “Er is minder stress, minder gepiep, en de kuikens kunnen meteen drinken en eten. Dat bevordert de darmgezondheid.” De temperatuur in de stal wordt tot zo’n 35 graden gebracht om de kuikens in optimale omstandigheden te laten uitkomen. “De uitval is gedaald van 2,5 naar 1 procent”, zegt hij.

Het is een andere manier van werken die ook effect heeft op de rol van de boer. “Het Nestborn-principe vraagt wat extra werk – bijvoorbeeld het opruimen van eierschalen – maar het brengt veel meer rust met zich mee. Voor de dieren én voor mij.”

Coöperatie Be-Avicop

Om de samenwerking met Colruyt duurzaam te verankeren en als groep sterker te staan, richtten de pluimveehouders onlangs de coöperatie Be-Avicop op. “Als coöperatie kunnen we niet alleen sneller schakelen, maar ook beter kennis delen, en samen werken aan één gemeenschappelijk verhaal”, zegt Delphine Tasiaux, voorzitster van de coöperatie en zelf kippenhoudster van het eerste uur.

De coöperatie staat niet alleen in contact met Colruyt Group, maar ook met andere schakels in de keten: veevoerleveranciers, de broeierij en de slachterij. Dat zorgt voor meer onderlinge afstemming en controle. “Via de coöperatie kunnen we als producenten ook onze positie op de markt versterken”, aldus Tasiaux. “Het laat toe om gezamenlijk afspraken te maken en mogelijk ook nieuwe afzetkanalen aan te boren.”

Momenteel gaat de volledige productie van de coöperanten naar Colruyt, maar dat is geen exclusiviteit. “We hebben duidelijke engagementen met Colruyt, onder andere over volumes, maar de coöperatie staat open voor andere afnemers. Vlaamse kwekers zijn trouwens ook welkom”, benadrukt Tasiaux. Ze hoopt de coöperatie de komende jaren uit te breiden tot zo’n twintig leden, wat ook zou leiden tot een officiële erkenning.

S_DSC02411

“Kip van Eigen Bodem” als lokaal uithangbord

Om de lokale herkomst van het kippenvlees te benadrukken en het project herkenbaarder te maken voor de consument, brengt Colruyt het vlees voortaan onder de naam "Kip van Eigen Bodem" op de markt. “We zijn pioniers op vlak van kip met verhoogd dierenwelzijn”, zegt Jessica Amendolara, hoofd Farming bij Colruyt Group. “Met deze lokale insteek geven we daar verder vorm aan.”

Vandaag komt al 30 procent van het standaard kippenassortiment bij Colruyt, Okay en Spar Colruyt Group van deze Belgische pluimveehouders. De retailer wil dit aandeel verder verhogen. Op termijn moeten alle standaardkippen in de beenhouwerijen van Colruyt, én alle diepvrieskippen van het huismerk Boni, voldoen aan de BCC-criteria.

Colruyt investeert ook in de transitie van de boeren. Die omschakeling betekent voor velen een daling van het aantal kippen per stal, en dus ook een hoger kostenniveau. “We geven een toeslag voor investeringen, want de markt voor dit soort kip is nog relatief klein. Het blijft een uitdaging om deze kip optimaal te vermarkten”, erkent Amendolara.

S_DSC02255
S_DSC02352

Een verhaal van zorg en vertrouwen

Olivier Lardinois, die door de transitie naar welzijnskippen 25.000 kippenplaatsen inleverde (van 103.000 naar 78.000), kijkt met voldoening terug op zijn overstap. “We worden als pluimveehouders vaak bekritiseerd. Ik voelde me daar slecht bij. Door te kiezen voor dierenwelzijn kunnen we daar iets tegenover stellen”, zegt hij. Voor hem is de rust in de stal — en de rust in het hoofd — de belangrijkste winst.

Ook Colruyt is tevreden met de ingeslagen weg, al beseft het bedrijf dat de evolutie naar een diervriendelijker kippenproductie tijd vraagt. “We merken dat de omschakeling trager verloopt dan gehoopt, maar het is een hoopgevend signaal voor de sector. Deze coöperatie bevestigt dat er toekomst zit in deze aanpak”, besluit Amendolara.

Weyts getuige van “on-farm hatching” op pluimveebedrijf
Uitgelicht
Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een bezoek gebracht aan een vleeskippenbedrijf in Linter dat aan 'on-farm hatching' doet. Dat is een systeem waarbij...
13 juni 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek