nieuws

Weyts getuige van “on-farm hatching” op pluimveebedrijf

nieuws

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een bezoek gebracht aan een vleeskippenbedrijf in Linter dat aan 'on-farm hatching' doet. Dat is een systeem waarbij de kuikens op het vleeskuikenbedrijf geboren worden en niet als eendagskuikens op het bedrijf geleverd worden zoals gebruikelijk. Aanbieders van deze techniek roemen de verbetering voor het dierenwelzijn. Critici hebben ook oog voor de andere kant van de medaille: de eieren kosten evenveel als eendagskuikens terwijl er veel extra werk en kosten aan verbonden zijn, kosten die niet uit de markt gehaald kunnen worden.

13 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 juni 2023 21:41
Lees meer over:
Weyts en NestBorn

On-farm hatching is een technologie waarbij kuikentjes in de pluimveestal zelf uit het ei komen. Bij de traditionele manier van werken worden de eitjes bevrucht en groeit het embryo in een broeierij. Na 18 dagen voorbroed, worden de eieren overgeplaatst naar een uitkomstkast waar de kuikens dan drie dagen later geboren worden. Nadien worden ze als eendagskuikens getransporteerd naar de pluimveehouder, die de dieren verder opkweekt. In het geval van on-farm hatching worden de eieren op 18 dagen naar het bedrijf gebracht en komen ze daar uit in de stal.

Naar schatting 5 tot 10 procent van de Vlaamse pluimveebedrijven maakt gebruik van deze technologie, waaronder pluimveehouder Véronique Buntinx uit Neerhespen, Linter. Het was haar bedrijf waar Vlaams dierenwelzijnsminister Ben Weyts met eigen ogen deze relatief nieuwe technologie kwam aanschouwen.

De minister was hier op uitnodiging van NestBorn, één van de leveranciers van Farm Hatchingtechnologie en onderdeel van broeierij Belgabroed uit Merksplas. NestBorn brengt de eitjes naar de pluimveehouder waar ze met een speciale machine, ontwikkeld door het bedrijf, met honderden tegelijk in het strooisel op de vloer van de stal geplaatst worden. Na ongeveer drie dagen worden ze dan in de stal geboren.

Weyts en NestBorn2

Geen transport, minder stress

Nestborn verzekert dat er zo één procent meer kuikens levensvatbaar geboren worden. Op een totaal van 42 miljoen kippen in 2021, zou dat potentieel 420.000 extra kippen opleveren. Er is zou daarnaast ook minder antibiotica nodig zijn om de dieren gezond te houden. "Doordat ze geen transport meer moeten doorlopen, kunnen ze meteen, op hun eigen tempo, eten en drinken. Ze komen op een stressvrije plaats terecht. Zo verhogen we het dierenwelzijn. En een gelukkigere kip leidt tot een gezondere kip ", vertelt Erik Hoeven, algemeen manager van NestBorn.

Minister Weyts was onder de indruk van de techniek. "Het is een staaltje van Vlaamse toptechnologie dat zeker zijn plaats kan vinden in het nieuwe dierenwelzijnslabel dat we aan het ontwikkelen zijn. We investeren altijd graag in innovatie en technologie, maar doen dat met nog meer liefde en passie als het voor dierenwelzijn is."

Eind dit jaar zou het Vlaams label 'Beter voor Dieren' klaar zijn voor de varkenssector. In 2024 worden de kippen onder de loep genomen. Aan de hand van het aantal gegeven sterren zou een consument dan kunnen zien hoe sterk rekening is gehouden met dierenwelzijn voor de productie van een bepaald stuk vlees.

Nuances bij het gebruik van on-farm hatching

“Wij maken ons er sterk voor dat er niet één systeem, zoals dat van Nestborn, bij wet verplicht wordt, maar dat pluimveehouders de vrije keuze hebben over het on-farm hatchingsysteem dat ze verkiezen”, reageert Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee en zelf vleeskippenhouder. Bij de eventuele verplichting van het systeem moet er volgens hem wel naar de Europese context gekeken worden, zodat België zichzelf niet in een niet-concurrentiële positie manoeuvreert. Alhoewel Coulier zelf aan on-farm hatching doet en de voordelen van het systeem erkent, wil hij ook enige nuance aanbrengen. “De voordelen voor het dierenwelzijn moeten niet overdreven worden. Er zijn geen levensvatbare kuikens die tijdens het transport overlijden.”

Volgens de belangenvertegenwoordiger van de Vlaamse pluimveehouders brengt de nieuwe technologie vooral voordelen voor de broeierij en juist nadelen voor de pluimveehouder die extra werk en kosten heeft. “Terwijl de eieren uitkomen, moet de staltemperatuur op 34 graden liggen. Dit betekent in de praktijk drie extra stookdagen voor de boer. Deze kosten krijgt hij op generlei wijze vergoed: een ei kost hetzelfde als een eendagskuiken."

Pluimveehouder Véronique Buntinx, die de minister dus mocht verwelkomen op haar bedrijf, beaamt de extra kosten en inspanningen, maar noemt deze relatief beperkt. "Moest er een grote investering mee gemoeid zijn, zou ik harder getwijfeld hebben. Nu is de aanpassing beperkt. Het is ook leuk om de kuikentjes zelf geboren te zien worden. En op vlak van dierenwelzijn zijn er enkel voordelen", besluit zij.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Facebook Ben Weyts

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek