Ethaankraker Ineos komt voor Raad voor Vergunningsbetwistingen

De Raad voor Vergunningsbetwistingen in Brussel zal zich vanaf dinsdag 25 april buigen over de ethaankraker die de Britse chemiereus Ineos wil bouwen in de Antwerpse haven. "Dit is het hoogtepunt van jarenlange rechtszaken", meldt ClientEarth, een internationale organisatie gespecialiseerd in milieurecht, op maandag.

24 april 2023  – Laatste update 24 april 2023 19:03
Lees meer over:
Ineos_Ineos

"We staan vandaag voor de rechtbank om ervoor te zorgen dat de echte impact van Project One (de kraker, red.) wordt gehoord en begrepen, en dat de juiste beslissingen worden genomen", zegt ClientEarth-adovcate Tatiana Luján bij aanvang van het proces. Een uitspraak van de rechtbank kan binnen vier tot zes maanden worden verwacht.

Vorige zomer had ClienEarth al aangekondigd dat ze een rechtszaak zouden aanspannen tegen het zogenaamde Project One van Ineos. Ook het Vlaams Gewest kwam in het vizier van ClientEarth, omdat het de nodige vergunningen voor het project had afgeleverd (via Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, red.).

De Vlaamse regering had ook in alle stilte de uitgifte van een waarborg voor het omstreden Ineos-project goedgekeurd. Het ging om de hoogste waarborg die Vlaanderen ooit gaf, met een maximum van 500 miljoen euro. Dat gebeurde via PMV, het investeringsfonds van de Vlaamse overheid.

Onderschatting stikstofuitstoot

Samen met 13 ngo's stapte ClientEarth naar de rechter. Het doel was simpel: voorkomen dat Ineos in de haven van Antwerpen een ethaankraker bouwt waar gas wordt omgezet in ethyleen, één van de bouwstenen van plastic. Het bedrijf had volgens ClientEarth onvoldoende aangetoond welke effecten de ethaankraker zal hebben op de natuur en de luchtkwaliteit.

De milieuorganisaties die zich achter de zaak scharen zijn Bond Beter Leefmilieu (BBL), BOS+, Climaxi, Fairfin, Gallifrey Foundation, Greenpeace België, Grootouders voor het Klimaat, Klimaatzaak, Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut, Plastic Soup Foundation, Recycling Netwerk Benelux, WWF België en Zero Waste Europe. Zij argumenteren dat de Vlaamse autoriteiten het project hebben goedgekeurd in strijd met de Belgische en de Europese wetgeving. De stikstofuitstoot van Project One zou ook steeds ernstig worden onderschat.

Volgens adovcate Luján is de ethaankraker een alternatief verdienmodel om de sector in leven te houden en fossiel gas aan te wenden voor de productie van plastic. "Dit soort projecten hebben zowel lokaal als wereldwijd verwoestende effecten op het milieu en klimaat", aldus Luján enkele maanden geleden. "De kunststoffen die in deze installaties worden geproduceerd, stoten in elke fase van hun levenscyclus CO2 uit."

ClientEarth stelde verder dat, "aangezien de overheid het heeft nagelaten om de onvermijdelijke schadelijke effecten van Project One openbaar te maken", hen geen andere keuze restte dan het project voor de rechter te brengen. "Ondanks de noodzaak om de uitstoot van stikstof te verminderen, heeft de Vlaamse regering Project One goedgekeurd, wat het stikstofprobleem in Vlaanderen alleen maar zal vergroten."

Volgens Ineos is de kraker een investering van drie miljard euro die de Belgische economie enkel ten goede kan komen. Men gaat er ook prat op dat het de 'properste' kraker is die ooit werd gebouwd in Europa. De laatste kraker die werd gebouwd in Europa, is echter al erg oud waardoor de standaarden erg laag liggen om een kraker te bouwen die beter scoort op vlak van milieu.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek