Colruyt wil 3.000 ton mosselen uit de Noordzee oogsten
nieuwsDe zeeboerderij van Colruyt, op zo’n vijf kilometer voor de kust van Oostduinkerke, moet op termijn tot 3.000 ton aan Belgische mosselen opleveren.
Vandaag komt het merendeel van de mosselen (92%) die we eten uit Zeeuws-Vlaanderen, net over de grens met Nederland. Ze worden er gekweekt op de bodem. Het water is er niet zo diep, en er is weinig golfslag.
Nochtans is er ook voldoende mosselzaad aanwezig in onze Belgische Noordzee. Maar ze er kweken is verre van evident. De ruwe zee, de stroming en het weer maken het moeilijk om te kweken en oogsten, met als gevolg dat het erg kapitaalintensief is.
Toch is de Colruyt-groep er al sinds 2022 mee bezig, in een eigen zeeboerderij van 4,5 vierkante kilometer. Aan schroefankers op de bodem werden boeien en mossellijnen bevestigd, waaraan mosseltouwen hangen: 12 kilometer al in totaal. Vorig jaar kon Colruyt voor het eerst oogsten, een bescheiden 6 ton Belgische hangcultuurmosselen. Vandaag zijn ze toe aan hun tweede oogst van Belgische mosselen: naar schatting 50 ton of acht keer meer dus dan vorige zomer.
De zeeboerderij is bovendien nog volop in ontwikkeling. Zo worden er deze zomer binnen de huidige afgebakende kweekzone extra mossellijnen geïnstalleerd, zodat er de komende jaren een groter volume mosselen geoogst kan worden. “Stapsgewijs opschalen was van in het begin ons plan met de zeeboerderij”, verklaart Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij. “Momenteel liggen er een 30-tal lijnen. Binnen de bestaande kweekzone hebben we ruimte om uit te breiden tot 150 mossellijnen.”
De jaarlijkse consumptie van mosselen in ons land bedraagt zowat 20.000 ton, dus Colruyt ziet heel wat potentieel in een eigen product. Amper een twaalfde van de zeeboerderij wordt vandaag al gebruikt voor het telen van de hangcultuurmosselen. "Op termijn mikken we op 3.000 ton eigen Belgische mosselen", vertelt Saskia De Block, verantwoordelijk voor het landbouw- en aquacultuurbeleid bij Colruyt Group. Behalve mosselen wil Colruyt er ook oesters en zeewier gaan telen.
De nieuwe oogst zal dit jaar worden verkocht in de Cru-winkels van de groep, eethuis Cuit en verscheidene Belgische horecazaken. In de traditionele Colruyt-supermarkten liggen ze voorlopig nog niet in de rekken. Daarvoor is het aanbod nog te beperkt.
Bron: Belga / Eigen berichtgeving
Beeld: Colruyt Group