Colruyt mag van kortgedingrechter zeeboerderij blijven bouwen voor kust van Nieuwpoort

De bouw van een zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort mag voorlopig doorgaan. Stad Nieuwpoort was naar de Veurnse kortgedingrechter gestapt om de werken te laten stilleggen, maar ving dus bot. Er zijn wel nog procedures hangende voor de Raad van State.

3 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 3 maart 2022 15:47
Lees meer over:
zeeboerderij-colruyt-mossel

De Colruyt Group kreeg eind 2020 al vergunningen om een zeeboerderij te bouwen in de Noordzee. In een eerste fase is het de bedoeling om op de Westdiepbank Belgische mosselen te kweken. De eerste vijftig mossellijnen zouden binnenkort al geïnstalleerd worden. Later is het de bedoeling om eventueel ook zeewier en oesters te kweken.

De stad Nieuwpoort verzet zich al jaren hevig tegen de Zeeboerderij Westdiep. Net als de plaatselijke vissers en drie zeilclubs stapte Nieuwpoort dan ook naar de Raad van State, waar ze onder andere de omgevingsvergunning aanvechten. Toen Colruyt eind januari 2022 ondanks die procedure al begon te bouwen, trok de stad naar de kortgedingrechter. Die heeft ondertussen beslist dat de werken voortgezet mogen worden.

zeeboerderij-colruyt

"Wij zijn voor alle duidelijkheid niet tegen aquacultuur, maar die locatie kan voor ons echt niet", verduidelijkt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). De burgemeester noemt de locatie twee kilometer voor de havengeul zelfs een drama voor de visserij en het toerisme in zijn stad. De vissers riskeren inkomsten te verliezen, terwijl de zeeboerderij gevaarlijk kan zijn voor zeilers. "Nieuwpoort is al eeuwen een havenstad. De vissers en de jachthaven zijn onze kroonjuwelen, die niet verloren mogen gaan." 

In afwachting van een beslissing van de Raad van State blijft Vanden Broucke bereid om te praten over een andere locatie.

“Aquacultuur perfect te combineren met andere activiteiten”

In een reactie zegt Colruyt geschrokken te zijn van de hevige reacties in de media. “We zijn ook verbaasd over de onjuiste informatie die we her en der zagen verschijnen. Zo willen we benadrukken dat onze zeeboerderij in een zone ligt die bepaald werd door de federale overheid in het Marien Ruimtelijk Plan. Uit het openbaar onderzoek is gebleken dat er voldoende ruimte is tussen de kust en de projectzone om te varen en dat de projectzone op zo’n danige afstand van de havengeul van Nieuwpoort ligt dat die de in-en uitvaart niet belemmert. De zeeboerderij zal vanop het strand ook niet waarneembaar zijn met het blote oog. Bovendien troffen we alle vereiste maatregelen om de veiligheid in die zone te garanderen en nemen we ook de monitoring ervan voor onze rekening in samenspraak met de bevoegde federale en Vlaamse instanties.”

De supermarktketen begrijpt wel dat er veel vragen bezorgdheden leven rond de zeeboerderij. “We willen die zeker niet uit de weg gaan. Integendeel, we willen met dit project de meerwaarde van aquacultuur op de kaart zetten en alle actoren hierbij betrekken.”

Daarvoor verwijst Colruyt naar de uitnodiging die de sector zal krijgen van de minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om een visie te ontwikkelen rond aquacultuur op zee. “Dat aquacultuur een belangrijke sector kan worden voor ons land, werd nog eens zeer duidelijk bevestigd in het nationaal strategisch plan voor aquacultuur. In dat kader mogen we niet blind zijn voor de vele troeven van een eerste Belgische zeeboerderij. We kijken er dan ook naar uit om samen na te denken over opportuniteiten en samenwerkingsmogelijkheden.”

“Wij geloven dat er in onze Noordzee plaats is voor zowel een innovatieve zeeboerderij als het eeuwenoude vissersambacht”, klinkt het nog. “Het kweken van inheemse soorten, zoals blauwe mosselen (waarvan het mosselzaad van nature aanwezig is in onze Noordzee), oesters en zeewier kan volgens ons perfect gecombineerd worden met andere activiteiten op zee, zoals visserij en pleziervaart.”

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek