Colruyt start bouw mosselboerderij in de Noordzee

Colruyt is deze week gestart met de bouw van een mosselboerderij in de Noordzee, voor de kust van Nieuwpoort. De supermarktketen heeft 4 vierkante kilometer Noordzee gereserveerd voor de mosselkweek die in 2023 de eerste zeevruchten moet opleveren.  De plannen wordt niet overal enthousiast onthaald. De stad Nieuwport start een kortgeding tegen de komst van de zeeboerderij die de bestaande zeevaartroute zou verstoren.

26 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 27 januari 2022 12:36
Lees meer over:
Start_Mosselenseizoen

In september 2020 werd de vergunning van de zeeboerderij van Colruyt goedgekeurd door toenmalig minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). De eigen productiesite is gepland op 4,5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort en bestrijkt een oppervlakte van 4,54 vierkante kilometer. Deze week is Colruyt gestart met de ‘bouw’ van de boerderij.

In eerste instantie worden er signalisatieboeien gelegd om het stuk zee af te bakenen. Dit moet ervoor zorgen dat het scheepvaartverkeer op de Noordzee de zeeboerderij herkent en kan ontwijken. In de volgende fase wordt een kwart van de locatie klaargemaakt voor mosselkweek: er worden aquacultuurboeien geïnstalleerd waar in het voorjaar de eerste mosselen aan bevestigd worden. 

Vervolgens duurt het tot 2023 voordat de eerste mosselen geoogst worden en naar de Colruytwinkels gaan. De eerste fase is goed voor een productie van 200 ton mosselen op jaarbasis. De hele boerderij, waar ook oesters en algen gekweekt gaan worden, moet op termijn 1.000 ton mosselen afleveren.

Eerste productie in de Belgische Noordzee

Met de mosselproductie in eigen land speelt Colruyt in op de binnenlandse vraag. Er worden in ons jaar veel mosselen geconsumeerd, maar de overgrote meerderheid wordt in het Nederlandse Zeeland geproduceerd. De natuurlijke, zeeluwe omstandigheden zijn er ideaal voor mosselteelt. Mosselkweek op volle zee is een stuk moeilijker omdat de omstandigheden onstuimiger zijn. Daarentegen bevat de volle zee dan weer meer voedsel voor mosselen en ontstaat een unieke, romige, zachtzilte, volle mossel.

Stad Nieuwpoort fel gekant tegen komst zeeboerderij

Het Colruyt-project wordt echter niet overal enthousiast ontvangen. Zo is de stad Nieuwpoort in kortgeding naar de rechtbank gestapt. Eerder startte de stad al een procedure bij de Raad van State. De zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort zou deels in de bestaande scheepvaartroute liggen, waardoor vissersboten en pleziervaartuigen moeten uitwijken. "Er wordt niet geluisterd naar ons, er zijn ook andere locaties mogelijk voor deze zeeboerderij, maar daar wil Colruyt niet van weten. Daarom stappen wij naar de rechtbank in kortgeding. Ik zal vechten voor elke vierkante meter voor onze kust", laat burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke weten.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek