Nieuwpoort trekt naar Raad van State tegen zeeboerderij Colruyt

Nieuwpoort verzet zich tegen de komst van een zeeboerderij voor de kust. De stad trekt daarom naar de Raad van State. Het gaat om een zeeboerderij waar Colruyt Group zeealgen, mosselen en oesters wil kweken. Maar volgens het stadsbestuur brengt de zeeboerderij te veel nadelen met zich mee voor de omgeving. Colruyt hoopt alsnog op een overleg met de stad.

16 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 16 oktober 2020 15:48
Lees meer over:

Eind september keurde toenmalig minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) de vergunning goed voor de zeeboerderij van Colruyt Group. Nieuwpoort verzet zich nu tegen die vergunning, zo meldt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). Volgens de stad zorgt de boerderij voor nadelen voor de visserij, het milieu en de jachthaven.

Niet geschikt voor permanente constructie

"De zone waar de zeeboerderij gepland staat, is niet geschikt voor een permanente constructie van die omvang. Er is voor de visserij één essentiële vraag: laat voldoende ruimte. Dat is hier niet gerespecteerd", zegt Nieuwpoorts schepen voor Visserij Kris Vandecasteele (CD&V).

De zone waar de zeeboerderij gepland staat, is niet geschikt voor een permanente constructie van die omvang

Kris Vandecasteele - Nieuwpoorts schepen voor Visserij

De zeeboerderij zou op ongeveer 4,5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort liggen en een oppervlakte van 4,54 vierkante kilometer hebben. Volgens de stad overlapt die zone met een scheepvaartroute, waardoor vissersboten en pleziervaartuigen zouden moeten uitwijken naar een kleinere route. "Aangezien de jachthaven wordt uitgebreid met 600 ligplaatsen, zal dit voor problemen zorgen", klinkt het.

De stad benadrukt ook dat het om een gebied gaat waar veel beweging is. Het gaat daarbij om kustvisserij, sportvisserij en ook recreatieve vissers, alsook de pleziervaart, zeilkampioenschappen en duiksport.

Beschermingszone voor zeevogels

Voorts kaart de stad ook de effecten op het milieu, natura 2000-gebied, aan. "Deze zone zal afgezet worden om zoveel mogelijk winst te maken, waardoor zeedieren, aangetrokken door het voedselaanbod, verstrikt zullen geraken en zullen sterven." De zone is ook een beschermingszone voor zeevogels.

Na wetenschappelijk onderzoek blijkt de zone geschikt voor de teelt van mosselen, oesters en zeewier

Colruyt Group

Colruyt laat in een reactie weten dat de zone in kwestie is afgebakend in het Marien Ruimtelijk plan en dat het één van de vijf commerciële zones is. "Colruyt Group heeft voor deze zone gekozen omdat we al heel wat onderzoekservaring hebben opgedaan in deze zone." De zone blijkt volgens Colruyt na wetenschappelijk onderzoek geschikt voor de teelt van mosselen, oesters en zeewier.

Ook meldt Colruyt Group dat voorlopig enkel de gebruiksvergunning is verkregen. Op de milieuvergunning is het nog even wachten. Colruyt benadrukt dat het wil inzetten op lokale verankering en partnerships en dat het wil overleggen met stad Nieuwpoort. "Met Nieuwpoort hebben we verschillende pogingen tot overleg ondernomen. We blijven vanuit Colruyt Group de hand uitsteken en hopen van harte dat een overleg alsnog kan worden opgezet", klinkt het.

Bron: Belga

Beeld: Colruyt Group

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek