Colruyt mag doorgaan met bouw zeeboerderij van Raad van State

De Raad van State heeft donderdag de beroepen verworpen van sportverenigingen, milieuverenigingen en de stad Nieuwpoort tegen de zeeboerderij die de Halse retailer Colruyt aan het bouwen is voor de kust van Nieuwpoort. In maart kreeg Colruyt nog goedkeuring om verder te bouwen aan de zeeboerderij na een procedure in kort geding. Tegen 2023 zou de zeeboerderij de eerste Belgische mosselen moeten voortbrengen.

1 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 december 2022 20:07
Lees meer over:
zeeboerderij Nieuwpoort plaatsen boeien 24 januari 2022 228

De stad Nieuwpoort verzet zich al jaren hevig tegen de Zeeboerderij Westdiep. Net als de plaatselijke vissers en drie zeilclubs stapte Nieuwpoort dan ook naar de Raad van State, waar ze onder andere de omgevingsvergunning aanvochten. Toen Colruyt eind januari 2022 ondanks die procedure al begon te bouwen, trok de stad naar de kortgedingrechter. Die besliste dat de werken voortgezet mochten worden. Donderdag heeft de Raad van State dus ook de annulatieberoepen verworpen.

De burgemeester van Nieuwpoort noemde de locatie van de zeeboerderij, die op twee kilometer voor de havengeul komt, een drama voor de visserij en het toerisme in zijn stad. De vissers riskeren inkomsten te verliezen, terwijl de zeeboerderij gevaarlijk kan zijn voor zeilers. "Nieuwpoort is al eeuwen een havenstad. De vissers en de jachthaven zijn onze kroonjuwelen, die niet verloren mogen gaan", luidde het.

zeeboerderij-colruyt

Mariene eiwitbronnen

Colruyt reageert zeer tevreden op de uitspraak. “Hiermee zijn alle gerechtelijke procedures tegen het project zeeboerderij afgerond. We kunnen nu met een gerust hart verder investeren in ons innovatieve project”, zegt Silja Decock.

De retailer heeft de voorbije maanden niet stilgezeten. “In januari hebben we volop werk gemaakt van de veiligheid met de installatie van boeien en een monitoringssysteem. In april zijn we gestart met de installatie van de basisconstructie, de schroefankers en de eerste mossellijnen. In totaal willen we in deze eerste fase van de zeeboerderij 50 mossellijnen installeren”, aldus Decock. Colruyt Group mikt op 2023 om een eerste volwaardig mosselseizoen mee te pikken en zo voor het eerst, zei het met “een bescheiden oogst”, Belgische mosselen aan te bieden in haar winkels.

De supermarktgroep blijft overtuigd van het potentieel van de Noordzee en van de belangrijke economische en maatschappelijke meerwaarde van aquacultuurprojecten. “We geloven dat mariene eiwitbronnen, zoals mosselen en zeewier, een antwoord kunnen bieden op de stijgende vraag naar evenwichtige en duurzame eiwitbronnen. Bovendien kan een zeeboerderij dienen als schuilplaats voor vissen en ander zeeleven. Op die manier bevorderen we de biodiversiteit in de Belgische Noordzee”, besluit Decock.  Het kweken van inheemse soorten, zoals blauwe mosselen, platte oesters en zeewier kan volgens Colruyt in harmonie bestaan naast andere activiteiten op zee, zoals visserij en pleziervaart. “We blijven dan ook openstaan voor dialoog met alle betrokken partijen.”

Nieuwpoort kijkt uit naar oplossing: "Gesprekken gaan verder"

In een reactie zegt stad Nieuwpoort goede hoop te hebben op een oplossing voor de zeeboerderij. Volgens burgemeester Geert Vanden Broucke (cd&v) zou er een oplossing in de maak zijn, waarbij de boerderij wat wordt opgeschoven. "De gesprekken met de verschillende partners gaan verder. We zoeken samen naar mogelijke oplossingen. Eén van de oplossingen kan bijvoorbeeld zijn om de boerderij een beetje op te schuiven. Dan ligt de boerderij op een minder hinderlijke locatie. Het overleg gaat verder en we hopen snel tot een oplossing te komen", zegt burgemeester Vanden Broucke.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek