header.home link

Wordt combo passieve visserij en aquacultuur op zee binnenkort rendabel?

28 november 2022

Voor de Belgische kust zijn de afgelopen drie jaar zeeboerderijen waar mosselen, oesters en zeewier groeien in combinatie met passieve visserij via innovatieve loktechnieken uitvoerig getest. De resultaten van het VLAIO-project SYMAPA, die donderdag zijn voorgesteld, waren positief. De nieuwe visserijtechnieken bieden veel mogelijkheden, want ze zijn toegelaten in de buurt van windmolenparken, wat niet het geval is voor de klassieke boomkorvisserij.

Lees meer over:
passievevisserijpot-ILVO2

Het VLAIO-project SYMAPA onderzocht verschillende vormen van visserij. Zo werd onder meer onderzoek gedaan naar innovatieve technieken bij pottenvisserij, waarbij vissen en andere zeedieren worden gelokt naar potten op de bodem van de zee. Uit dat onderzoek blijkt dat er tien keer meer zeekat kan worden gevangen als het klassieke net wordt vervangen door een fluorescerend garen. Andere technieken die de vangst deden stijgen, waren gebruik van ledlampen in potten voor grijze en steurgarnaal, eetgeluiden in potten voor rondvis en de geur van banaan in potten voor platvis.

Deze vorm van selectieve visserij kent weinig bijvangst, weinig tot geen bodemimpact en weinig brandstofverbruik. De potten worden regelmatig geleegd en de vangst leeft bij het ophalen aan boord, wat de kwaliteit ten goede komt. “Het onderzoek leverde een toolkit op met innovatieve technieken die vissers kunnen gebruiken om de vangst in potten te verhogen. Afhankelijk van de plek in zee en de diersoorten die daar aanwezig zijn, zal de ene of de andere loktechniek voor hen interessanter zijn”, vertellen ILVO-onderzoekers Mattias Van Opstal en Jasper Van Vlasselaer.

Noordzee-proof

Verder werd ook de mosselkweek op zee verder onderzocht. De teelttechniek werd geoptimaliseerd. Dankzij aanpassingen aan de installaties is er nu ook geen schade meer bij storm. De installaties zijn stabiel en 'Noordzee-proof' gemaakt.

Ook voor de kweek van de platte oester zijn er veelbelovende resultaten. Een recent afgerond project Value@Sea toonde aan dat de bedreigde soort gekweekt kan worden in de Noordzee. In SYMAPA werden de teelttechnieken verder op punt gesteld in de Westdiep zone, zei het met wisselend succes. Kwaliteitsvolle platte oesters kweken nabij de kust is mogelijk maar de snelle aangroei van ongewenste organismen op de manden is een technisch obstakel dat verholpen moet worden voor een commercieel haalbare kweek. Het verhindert de doorstroming van vers zeewater waardoor de oesters periodiek te weinig nutriënten binnenkrijgen om te groeien.

zeekat-ilvo

Colruyt Group blijft inzetten op onderzoek om op termijn ook platte oesters te kweken in het Westdiep. Vandaag bouwt Colruyt Group er de eerste commerciële zeeboerderij van ons land waar  de eerste 50 mossellijnen van fase 1 geïnstalleerd worden en de eerste beperkte oogst in de zomer van 2023 wordt verwacht.

passievevisserijpot-ILVO3

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) benadrukt het belang van het onderzoek. "We willen naast windmolenparken en drijvende zonnepanelen ook zeewier kweken in de Noordzee om biobrandstof van te maken. Daarvoor hebben we 250.000 euro onderzoeksgeld uitgetrokken. In de windmolenparken kunnen we naast energie ook voedsel produceren. De resultaten van het SYMAPA-project tonen dat er belangrijke stappen gezet zijn om het niet alleen technisch en biologisch maar ook economisch haalbaar te maken om niet één, maar twee of zelfs drie activiteiten in dezelfde Noordzeezone te combineren."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek