Zeewierteelt maakt onderdeel uit van Noordzeeboerderij

Een boerderij beginnen midden op de Noordzee, het lijkt een bijna voor de hand liggend antwoord op verschillende uitdagingen (voedsel, energie, nutriëntenkringlopen sluiten, enz.) als je de website van de Stichting Noordzeeboerderij erop naslaat. Gazet van Antwerpen informeerde naar de stand van zaken bij de Nederlanders die als proefproject zeewier willen telen. De eerste oogst van zelf geteeld zeewier zou zich volgende lente al aandienen. “Ons uiteindelijke doel is op de Noordzee een gemengde boerderij installeren waar, naast zeewier, ook mosselen of oesters worden geteeld en windenergie wordt opgewekt", zegt Koen van Swam.
29 december 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:28
Lees meer over:

Een boerderij beginnen midden op de Noordzee, het lijkt een bijna voor de hand liggend antwoord op verschillende uitdagingen (voedsel, energie, nutriëntenkringlopen sluiten, enz.) als je de website van de Stichting Noordzeeboerderij erop naslaat. Gazet van Antwerpen informeerde naar de stand van zaken bij de Nederlanders die als proefproject zeewier willen telen. De eerste oogst van zelf geteeld zeewier zou zich volgende lente al aandienen. “Ons uiteindelijke doel is op de Noordzee een gemengde boerderij installeren waar, naast zeewier, ook mosselen of oesters worden geteeld en windenergie wordt opgewekt", zegt Koen van Swam.

Op zo'n tien kilometer van de kust, in de buurt van het waddeneiland Texel, werd op 5 november door de 'Stichting Noordzeeboerderij' het eerste babyzeewier uitgezet. Het jonge zeewier werd bevestigd aan touwen die onderaan een frame van een boei hangen. Het plantje vindt in het water van de Noordzee alle voedingsstoffen die het nodig heeft. De uitdaging zit hem vooral in de sterke stroming, tien kilometer bij de kust vandaan. De installatie waaraan de touwen vasthangen, moet echt wel zeewaardig zijn.

Als het lukt om op grotere schaal zeewier in de Noordzee te telen, dan biedt dat interessante toekomstperspectieven. Zo kan zeewier uitgespoelde fosfaat en nitraat gebruiken als voedingsstoffen. De kringloop wordt dan gesloten van zodra het zeewier op zijn beurt gebruikt wordt als voedsel (nieuwe groente) of voor andere toepassingen. In Frankrijk wordt al zeewier geplukt voor de kust van Bretagne en in Nederland is er al een zeewierboerderij in de Oosterschelde. “Wij gaan nog een stap verder door het zeewier te cultiveren. Samen met een veredelaar willen we gaan onderzoeken welke soorten sterk genoeg zijn om op zee geteeld te worden of welke soorten het best geschikt zijn voor voedsel of voor andere toepassingen”, vertelt Koen van Swam. De man werkt bij adviesbureau Schuttelaar&Partners dat samen met het zeewierproducent Hortimare het bestuur van de stichting uitmaakt

Na dit zeewierproject is de volgende stap de oprichting van een proefboerderij waar de ‘zeewierboeren’ samen met andere ondernemers de economische rendabiliteit willen bestuderen. “We hebben een gemengd bedrijf voor ogen waar niet alleen zeewier wordt geteeld, maar ook schelpdieren, zoals mosselen of oesters”, aldus van Swam. “We willen die boerderij het liefst oprichten op een plek op zee waar er al activiteit is, zoals een windmolenpark.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Beeld: Stichting Noordzeeboerderij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek