header.home link

Britse boerenorganisatie ziet bedreigingen voor traditioneel Engels ontbijt

7 december 2022

De grootste Britse sectororganisatie voor boeren waarschuwt dat er een voedselcrisis in het Verenigd Koninkrijk kan ontstaan vanwege de sterk gestegen kosten voor met name energie, kunstmest, brandstof en diervoeder. De belangenvereniging National Farmers Union (NFU) spreekt zelfs van "een noodsituatie" voor boeren.

Lees meer over:
Full_English_breakfast

De National Farmers Union (NFU) trok op een persconferentie aan de alarmbel. NFU-voorzitter Minette Batters sprak daar van “een noodsituatie” voor boeren. Vanwege dreigende tekorten gingen Britse supermarkten eerder al over tot het rantsoeneren van eieren. De eiermarkt staat al langer onder druk door de combinatie van vogelgriep en hogere voederprijzen. Deze week kwamen er ook al signalen dat er voor Kerstmis mogelijk schaarste aan kalkoenen zou ontstaan in Groot-Brittannië.

De NFU waarschuwt dat dit scenario ook dreigt voor tomaten. De Britse productie daarvan ligt op het laatste niveau sinds de data wordt bijgehouden. Tekorten dreigen daarnaast ook voor komkommers en peren. De opkweek in serres en de bewaring zijn energie-intensieve processen. In 2022 is er voor zo'n 70 miljoen euro aan fruit verloren gegaan omdat Britse telers geen arbeidsmigranten konden inhuren. Door de brexit komen veel buitenlandse arbeidskrachten niet meer naar het Verenigd Koninkrijk. Eerder waren personeelstekorten ook al in volle coronacrisis een probleem: toen moesten varkens geëuthanaseerd worden omdat er onvoldoende handen beschikbaar waren in de slachthuizen.

Batters waarschuwde de Britse regering dat de nationale voedselproductie in gevaar komt. Ze wil dat de Britse premier Rishi Sunak zijn belofte houdt om met een nationaal voedselzekerheidsplan voor het land te komen. Onder meer op soepeler regels voor arbeidsmigranten moeten daar een deel van uitmaken.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek