header.home link

Kerst is gered op vlak van kalkoenen

15 november 2021

Er zal tijdens kerstmis "zeker" geen tekort aan kalkoenen zijn in het Verenigd Koninkrijk. Dat verklaarde de sectororganisatie BPC (British Poultry Council) maandag in verschillende Britse media. Kalkoen geldt als dé kerstmaaltijd voor de Britten en de voorbije maanden bestond nog de vrees voor tekorten.

Lees meer over:

Door de brexit en de coronacrisis hebben heel wat buitenlandse arbeidskrachten het Verenigd Koninkrijk verlaten, om terug te keren naar hun thuisland. Dit leidde tot tekorten in verschillende sectoren, waaronder de transportsector en in de slachthuizen. Daarbovenop kwam nog de dure gasprijs, die op zijn beurt kunstmestfabrieken noopte tot een tijdelijke sluiting en dat had dan weer een impact op de productie van CO2, dat nodig is om de dieren te slachten.

De Britse regering beloofde maatregelen, zoals de toekenning van duizenden tijdelijke werkvisa voor buitenlanders. Daarvan zouden nu zo'n 2.000 à 3.000 zijn ingenomen, aldus de BPC. Dat zijn er minder dan beoogd maar toch voldoende om de tekorten op te vangen, luidt het in de Britse media.

Minder keuze 

Volgens BPC-vertegenwoordiger Richard Griffiths zal iedereen die dat wil een kalkoen kunnen kopen, al verwacht hij wel minder keuze dan andere jaren. "De productie werd gestroomlijnd en de variëteiten beperkt", klinkt het. 

"Kerstmis is gered", getuigt een Britse kweker van kalkoenen tegenover BBC, maar hij betreurt wel dat de regering zo laat in gang is geschoten om het probleem van tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Bovendien vreest hij dat het probleem elk jaar zal terugkeren, want het gaat nu eenmaal om seizoensarbeid.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek