Steeds meer haarden van vogelgriep in Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk kijkt momenteel aan tegen een opflakkering van vogelgriep zonder voorgaande, zo heeft de Britse regering donderdag  bekendgemaakt. Ook in drie bijkomende pluimveebedrijven in het noorden van Frankrijk is vogelgriep vastgesteld.

9 december 2021  – Laatste update 10 december 2021 7:40
Lees meer over:
kip-vogelgriep-pluimvee-1280

"Elk jaar loopt het Verenigd Koninkrijk een seizoensgebonden risico op het opduiken van vogelgriep, wat te maken heeft met wilde trekvogels", zei Milieuminister George Eustice in het parlement. "Dit jaar zien we een nooit geziene opflakkering." Het ministerie van Leefmilieu maakte ondertussen gewag van veertig bevestigde gevallen doorheen het land.

Volgens Christine Middlemiss, de Britse Chief Veterinary Officer die de overheid adviseert over dierenwelzijn, zijn reeds ongeveer een half miljoen vogels afgemaakt tengevolge van aviaire influenza die wordt verspreid door trekvogels die uit het noorden van Rusland en het oosten  van Europa afkomstig zijn.

"Dat lijkt ernorm te zijn en het is uiteraard echt verwoestend voor de betrokken eigenaars", zei ze tegenover de openbare omroep BBC. "Maar in termen van voedselbevoorrading, is het een vrij klein aantal wat betreft de levering van eieren en kippenvlees."

Noorden van Frankrijk

Ook in drie extra pluimveebedrijven in het noorden van Frankrijk is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw donderdag meegedeeld.

Dat brengt het totaal aantal gevallen in de regio op vijf. Op 26 november dook het eerste geval van vogelgriep op in een legbatterij in de gemeente Warrem, dichtbij de Belgische grens. Bij alle bedrijven moet het aanwezige pluimvee afgemaakt worden.

Danny Coulier van de Landsbond Pluimvee verwacht ondertussen de grootste crisis in jaren: “De vogelgriep is zeer persistent, de besmetting is asymptomatisch, maar wel dodelijk en ze treft nu ook braadkippen op gelijke wijze als leghennen. We kunnen maar hopen dat zoveel mogelijk bedrijven gespaard blijven.”

Woensdagavond maakte in België het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekend dat vogelgriep is vastgesteld in twee pluimveebedrijven in het West-Vlaamse Alveringem en het Antwerpse Ravels. Ook daar moesten alle kippen afgemaakt worden.

Eerste twee uitbraken van hoog pathogeen vogelgriepvirus op commerciële bedrijven in België
Uitgelicht
Net als in onze buurlanden zijn nu ook in België de eerste twee uitbraken van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 bevestigd bij professionele bedrijven. Het gaat om twee plu...
8 december 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek