Zorginitiatief "Groeisels" laat iedereen genieten van boerenstiel

Ook met een beperking valt er te genieten van de boerenstiel. Annelies Van Imschoot (34), Dirk Martens (48) en Tine Maertens (40) organiseren zorgboerderij ‘Groeisels’ op CSA ’t Schaaphof in Landegem. Het project is nog jong, maar de drie hebben nog geen spijt van de stap. “We hebben hier mensen zien openbloeien.” 

27 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 augustus 2023 9:10
Lees meer over:
DSC_0738-web

Deze zomer trekt VILT erop uit om een reeks portretten van land- en tuinbouwers te brengen die op hun bedrijf inspanningen doen om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Uit de recente imagostudie van VILT blijkt dat een groot deel van de Vlamingen vragende partij is om het contact met landbouw te versterken. Doe je zelf inspanningen om de consument bij jouw bedrijf te betrekken? Laat het ons weten en we bekijken of we langs kunnen komen om jouw verhaal op te tekenen.

’t Schaaphof is een gemengd bedrijf van vier hectare, volledig bio, bewerkt door vier boerinnen.  Als zelfplukboerderij staat ’t Schaaphof dicht bij de consument, en dus waren ze snel bereid het initiatief van de verzorgers op hun erf te huisvesten.

Romantisch

“We stellen de zorgboerderij open voor iedereen”, zegt initiatiefnemer Annelies. “Of je nu een beperking hebt, een burnout, of gewoon zin hebt om mee te doen.” 

’t Schaaphof is kleinschalig, maar de grote variatie aan teelten laat nieuwkomers kennismaken met diverse landbouwvormen. Vooral is het een idyllische plek waar zelfs de grootste stresskip tot rust kan komen. De schaapjes lopen dartel in de weide, de kippen pikken hun biologische granen en het oogstrijpe groensel blinkt in de zomerzon. Een setting die alleen nog romantischer kon worden moest Julia Roberts erin rondlopen. 

DSC_0707-web

De eerste deelnemer van de zorgboerderij is de 22-jarige Kaï. Bij de geboorte heeft hij een hersenbloeding opgelopen, met een gedeeltelijke verlamming tot gevolg. Het belet hem niet om als een echte vakman enkele houtplaten te bewerken tot propere houten vlaggetjes. Met kleurcodes, om de klanten van de CSA-boerderij aan te duiden welke gewassen oogstrijp zijn. 

“Ik zit in een leefgroep in Bellem”, zegt Kaï. “Daar hebben we een moestuintje. Mijn ergotherapeute zei dat werk op de zorgboerderij iets voor mij zou zijn. Het is mijn eerste ervaring op een boerderij, maar ik ben hier heel gelukkig. Werken met hout en laden en lossen vind ik het leukste. Ik kan moeilijk stappen en mijn zicht is niet goed, maar met mijn speciale fiets kan ik zelf tot hier komen. Ik vind het hier heel plezant en ze helpen me goed.” 

Kloof met consument

Gastvrouwen van het zorginitiatief zijn boerinnen Heleen Dewanckele, Annelies D’hertoge, Marieke Goethals en Sofie De Blieck van CSA ’t Schaaphof. Ook voor hen biedt het zorginitiatief op hun terrein een meerwaarde. “Als zelfplukboerderij kregen we geregeld de vraag om ook een zorgaanbod te organiseren. Dat leek ons mooi, maar we konden het naast ons werk op de hoeve niet meer bolwerken”, zegt Heleen.

De boerin vindt het belangrijk om mensen dichter bij de landbouw te brengen. “Er is een grote kloof tussen boer en consument”, zegt ze. “Daarom lopen ook veel zaken scheef. De boer wil een zo hoog mogelijke prijs voor zijn producten, de consument zo laag mogelijk. En allebei zijn ze daarin te begrijpen. Gelukkig merken we dat mensen die ons verhaal kennen, bereid zijn een eerlijke prijs te betalen.” 

DSC_0746-web

Hoewel het zorginitiatief Groeisels nog in haar kinderschoenen staat, voelen Annelies, Dirk en Tine zich welkom op de boerderij. Ze hopen om een vaste waarde te worden. “Op termijn zouden we onszelf ook een loon willen uitkeren, maar voorlopig gebeurt alles op vrijwillige basis”, zegt Annelies. “Of we dit aan elk landbouwbedrijf kunnen aanraden? Dat niet meteen, de begeleiding die erbij komt kijken is soms wel pittig. Daarom ook zijn we een apart initiatief, dit is geen taak die de boerinnen erbij kunnen nemen. Onze deelnemers kunnen niet alle taken op de boerderij zelfstandig uitvoeren. Bij het zaaien gebruiken we bijvoorbeeld een lat om de ideale afstand te tonen. Toch is het nooit zoeken naar een taakje. Werk is er altijd genoeg.”

Openbloeien

Ook voor de begeleiders geeft de zorgboerderij veel voldoening. “Onlangs hadden we een meisje dat een schoolonderbreking moest nemen. Bij het intakegesprek was ze best verlegen. Maar op een korte tijd hebben we haar hier helemaal zien openbloeien.” 

Op 7 oktober organiseert Groeisels een opendeurdag. Iedereen is welkom vanaf 14 uur op CSA ’t Schaaphof in Landegem, om het initiatief beter te leren kennen. 

Meer informatie op zorgboerderijenvlaanderen.be/zorgboerderij/groeisels of tschaaphof.be.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek