Struisvogelboerderij lokt hippe vogels met zomerbar

Er zijn goede landbouwers en goede ondernemers, maar voor een succesvol agrarisch bedrijf moet je beide zijn. Guus Neirinck (33) en Yasmine Mercier (31) zijn de jongste generatie van struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte. De Tieltse pluimveehouderij boert goed met de verkoop van vlees en eieren, maar dat is niet de enige manier waarop er van deze dieren te genieten valt.

19 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 augustus 2023 9:10
Lees meer over:
schobbejaks hoogte struisvogels

Deze zomer trekt VILT erop uit om een reeks portretten van land- en tuinbouwers te brengen die op hun bedrijf inspanningen doen om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Uit de recente imagostudie van VILT blijkt dat een groot deel van de Vlamingen vragende partij is om het contact met landbouw te versterken. Doe je zelf inspanningen om de consument bij jouw bedrijf te betrekken? Laat het ons weten en we bekijken of we langs kunnen komen om jouw verhaal op te tekenen.

Struisvogelvlees raakt geleidelijk meer en meer bekend, en is ook lekker bevonden. Landbouwster Christel Cauwelier en dierenarts Bert Neirinck (61) houden momenteel zo'n 600 tot 700 struisvogels op hun erf. Het laatste struisvogelbedrijf in Vlaanderen, maar wel een dat zijn vleugels uitslaat. “90 procent van wat we verkopen, gaat naar klanten van onze hoevewinkel”, zegt Bert. “Een struisvogelbiefstuk is net iets zoeter dan rund, maar magerder en bevat weinig cholesterol. Ideaal voor wie op zijn gezondheid let, maar toch graag geniet van een goed stukje vlees. Mensen zijn bereid daar heel ver voor te rijden. Een kleiner deel van ons vlees gaat naar de lokale horeca.

Polygame huishoudens

Guus, die weldra het bedrijf zal overnemen, geeft een rondleiding door het bedrijf. Een kleine groep langbenigen graast in de weide. In de stallen waar gefokt wordt, waken de mannetjesdieren over hun kleine, polygame huishoudens. ‘Hanen’ is de correcte term voor deze mannelijke vogels, al gaat het hier om exemplaren waaronder zelfs de meest kloeke kerktoren haar dakgebinte zou voelen kraken.

Een drie meter hoge reus met roodgloeiende bek spreidt de vleugels om zich nét iets groter te maken. Dominantievertoon, zo blijkt. Even onnodig als een leeuw die een doodshoofd op zijn rug laat tatoeëren: We waren al bang, danku.

Struisvogels

Of ze ook gevaarlijk zijn? “Ze durven wel eens pikken, maar ze hebben geen tanden dus dat ‘nijpt’ alleen”, zegt Guus. “Het is voor hun poten dat je moet opletten. Hun knieën staan niet als de onze en al hun spieren zitten in hun benen en hun rug. Ze hebben geen borstspieren. Een struisvogel haalt 60 tot 70 per uur, dus ze hebben een grote kracht. Mijn vader heeft lang geleden eens een stamp gekregen en zijn borstbeen gebroken.”

Gevaarlijker dan koeien?

De struisvogelhouderij kent dus ook zijn uitdagingen. “Gevaarlijker dan pakweg koeien of varkens wil ik hen niet noemen, elk dier kan je plots aanvallen”, zegt Bert. “Je moet bij het kweken ook selecteren op karakter, dat je geen nerveuze beesten grootbrengt. En is de eigenaar van dieren chagrijnig, dan zijn de beesten dat ook. Da’s bij mensen zo, da’s bij dieren zo.”

“Daarbij komt dat struisvogel arbeidsintensief is. Vooral de knowhow ontbreekt. Eind jaren ’80 zijn heel veel mensen met struisvogels begonnen, maar dat liep geregeld mis door een gebrek aan kennis. En dan zijn er nog zaken als de vogelgriep. Officieel is er geen ophokplicht voor struisvogels, maar in risicoperiodes zetten we hen toch op stal.”

“Op vlak van temperatuur zijn ze dan weer makkelijk. Struisvogels kunnen temperaturen verdragen van -20°C tot 45°C”, zegt Guus nog. “Wettelijk gezien zou een stalruimte van drie vierkante meter per volwassen vogel voldoende zijn, maar wij kiezen bewust voor tien.”

Broeikas eieren

Als de buffels

Struisvogels kennen evenmin een hoog rendement. Uit honderd kilo vogel halen de boeren zo’n 35 kilo vlees. En dus doen de Neirincks met hun vogels, wat de indianen deden met de buffels. Geen stukje gaat verloren. Het vlees, maar ook het vet, de pluimen en het leer worden verkocht. Het vet dient bijvoorbeeld voor cosmeticaproducten. Minder gevraagd vlees (nek, maag, versnijdingen) gebruiken we voor hondenvoeding. Struisvogelvlees is ideaal voor honden of poezen met een voedselallergie”, zegt Guus. “Waarom? Het wordt nergens anders in een petfood verwerkt. We hebben klanten die hier elke maand komen voor hun hond of kat.”

Diversificatie

Als laatst overblijvende struisvogelbedrijf van deze grootte in Vlaanderen, heeft Schobbejaks Hoogte een sterke niche te pakken. Toch voelen ze het belang van diversificatie. Daarom richtten Guus en Yasmine ‘Bar Volare’ op in de tuin van de boerderij. Een zomerbar met zicht op de struisvogels. “Het idee is er gekomen na onze laatste deelname aan open bedrijvendag”, zegt Guus. “We hadden 8.000 bezoekers. We vergastten hen met struisvogelhapjes, en daar bleef snel niet veel van over. Het leek ons zonde om dat maar één keer om de vier jaar te doen.”

In de zomerbar hebben we zo’n 150 zitplaatsen”, zegt Guus. Yasmine is de kokkin. Zij maakt allerhande struisvogelhapjes, gaande van vleeskroketjes, cake met struisvogelei, gedroogde ham, paté, worst enzovoort.”

Op één vlak is de zomerbar niet zo anders als de reguliere landbouw. “We zijn heel afhankelijk van het weer”, zegt Guus. “Maar we zijn heel blij met de belangstelling.”

Struisvogelkroketjes

Ondernemerschap

“We hebben altijd veel zorg gedragen voor onze tuin. Wat maakt dat de bar mooi past binnen ons ‘concept’ en onze ‘setting’. Zaken die ik heb geleerd van de man die ons is komen helpen met de inrichting”, lacht Bert. “VOKA noemde ons bedrijf een toonbeeld van West-Vlaams onvermoeibaar, onversneden ondernemerschap. Daar zijn we erg fier op.”

“Of ik aan alle landbouwbedrijven een concept als dit zou aanraden? Je maakt het natuurlijk zo groot of zo klein als je zelf wil. Wij hebben er flink in geïnvesteerd, want we geloven erin en willen dit vele jaren blijven doen.”

“Het valt natuurlijk te zien wat voor bedrijf je precies hebt”, zegt Bert tot slot. “In je varkensstallen moet je geen tafels zetten. Als struisvogelhouderij hebben we een paar voordelen. Onze dieren zijn niet lawaaierig, en er is ook geen geurhinder. Mensen vinden ze ook leuk om naar te kijken. Een struisvogel zie je niet zomaar tussen de velden lopen. En als je er wel een ziet, dan moet je ons bellen want dan komt hij waarschijnlijk van hier.”

Bar Volare is nog de hele zomer open, telkens van vrijdag tot zondag. Meer info op schobbejakshoogte.be en de Facebookpagina.

Zomerbar Schobbejaks Hoogte
Zomerbar Schobbejaks Hoogte 2

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek