Twee nieuwkomers in de landbouw krijgen steun via agrotoerismeproject in Rupelstreek

Reportage

Veehouder David Devrieze uit Rumst opende enkele maanden geleden een B&B, terwijl Kathleen Verrijken haar plukweide in Rumst uitbreidde met workshops. Beide initiatieven kwamen mede tot stand dankzij een landbouwtoerismeproject van diverse organisaties. Dit project in de Rupelstreek resulteerde in een lerend netwerk en een praktisch draaiboek, waarmee boeren met ambities in hoevetoerisme ondersteuning krijgen.

20 maart 2025 VILT-redactie
Verbreding van Landbouwactiviteiten als hefboom voor toerisme in de Rupelstreek. Landbouwtoerisme

Woensdag kwamen zo’n 40 geïnteresseerden samen op SheelaFarm, het rundvee- en schapenbedrijf van David Devrieze uit Rumst, voor het slotevenement van het project 'Verbreding van landbouwactiviteiten als hefboom voor toerisme in de Rupelstreek'. Dit initiatief beoogde een nauwere samenwerking tussen landbouw en toerisme.

“We zien dat landbouwbedrijven onder druk staan door onder andere klimaatverandering en verstedelijking, en daarom zoeken naar alternatieve verdienmodellen. Tegelijkertijd groeit de vraag van consumenten naar slow toerisme en een verbinding met de natuur. Hoevetoerisme kan een brug slaan tussen beide”, aldus Toerisme Rupelstreek, de trekkende organisatie, samen met Boerenbond en Toerisme Provincie Antwerpen.

Het project kreeg een subsidie van 50.000 euro vanuit het Provinciaal Plattelandsontwikkelingsplan en startte in april 2023 met een infosessie voor geïnteresseerde boeren uit de Rupelstreek. Later konden ondernemers hun ideeën voor toeristische hoeveactiviteiten pitchen.

Kathleen Verrijken

Veebedrijf met logies en plukweide met workshops

De plannen van SheelaFarm voor een vakantiewoning en die van Germaine & Hortense voor workshops in hun pluktuin overtuigden het meest. Beide initiatieven ontvingen een startbudget en kregen in 2024 individuele begeleiding van Patrick Pasgang, consulent Korte Keten en landbouwverbreding bij Boerenbond. Onderdeel van het project was ook een inspiratiereis naar Nederland, waarbij boeren van buiten de Rupelstreek betrokken werden.

“Tijdens deze reis deden we veel contacten en ideeën op”, vertelt Kathleen Verrijken van sierteeltbedrijf-plukweide Germaine & Hortense. “Sindsdien verkopen we bijvoorbeeld ook lokale appels en sap.” Ze prijst de begeleiding door Pasgang, die hielp bij het opstellen van een businessplan voor haar workshops, waarin deelnemers leren bloemen te snijden en op natuurlijke wijze te schikken.

“Voor ons is dit een aanvullende inkomstenbron en een manier om nieuwe klanten naar onze plukweide te trekken voor boeketabonnementen”, aldus Verrijken, die vier jaar geleden samen met haar echtgenoot het bedrijf oprichtte. Het startkapitaal werd onder andere gebruikt voor de aanschaf van een tentzeil-overkapping die bescherming moet bieden tegen zon en regen.

David Devrieze van SheelaFarm

Ook David Devrieze had geen landbouwachtergrond toen hij twee jaar geleden een oude hoeve kocht. De 28-jarige Antwerpenaar bouwde een veestapel op van 40 Herefords, 40 Schotse Hooglanders en 60 schapen. Daarnaast heeft hij enkele paarden voor natuurbegrazing en een mobiele kippenstal. De eieren en het vlees verkoopt hij via de korte keten, in vleespakketten of aan lokale retailers.

Om zijn inkomsten te diversifiëren, startte Devrieze een B&B. Vorig najaar opende hij een vakantiewoning voor acht personen in de voormalige hooischuur van de boerderij. Ook hij stelde binnen het project zijn businessplan op.

B&B op de voormalige hooizolder
Converentiezaal SheelaFarm

Versterking toerisme en landbouw

“Dit zijn geweldige initiatieven”, zegt Els Devlies, schepen voor toerisme in Rumst, enthousiast. “Wij zijn trots op onze natuur en open ruimte, die mede door landbouwers wordt onderhouden. Dit soort projecten versterken zowel de landbouwbedrijven als de toeristische aantrekkingskracht van onze regio. Hoevetoerisme draagt bovendien bij aan een beter begrip en respect voor landbouwers.”

Hoewel slechts twee landbouwers directe steun kregen binnen het project, hopen de projectpartners in de toekomst meer boeren te begeleiden bij het opzetten van belevingsvol hoevetoerisme. Als spin-off is een lerend netwerk opgezet waarin boeren elkaar inspireren en adviseren. “We willen dit netwerk uitbreiden naar andere gebieden in de provincie”, vertelt Pasgang.

Handboek voor boeren met interesse in hoevetoerisme

Een ander resultaat van het agrotoerismeproject is de brochure 'Boer zoekt toerist', een 80 pagina’s tellend draaiboek voor landbouwers die actief willen worden in landbouwtoerisme. Het document bevat een stappenplan voor de opstart van hoevetoerisme, wetgevingsoverzicht en marketingtips.

David Devrieze zag tijdens de inspiratiereis grote verschillen tussen België en Nederland op dit vlak. “Bij onze noorderburen verdienen sommige boeren meer aan hoevetoerisme dan aan landbouw, wat hier wettelijk niet mogelijk is”, merkt hij op. Ondanks de bedrijfsverbreding met toerisme blijft hij onzeker over de toekomst. “Onze vergunning loopt af in 2030. Ik ga ervan uit dat we die kunnen verlengen, maar wat als dat niet lukt? Kunnen we dan onze boerderij-B&B blijven uitbaten?”

Sheela Farm: “Ik wil de mensen laten zien waar hun vlees vandaan komt”
Uitgelicht
Als zestienjarige kreeg David Devrieze (28) het aanbod om enkele maanden een kudde Belgisch Witblauw te verzorgen. Zonder achtergrond in de landbouw stortte hij zich op dit av...
5 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek