Westhoekboeren blikken terug op toeristisch project ‘Westhoek op je bord’
nieuwsHoe kan de korteketenboer toeristen aantrekken? Dat was de centrale vraag binnen het Leaderproject ‘Westhoek op je bord’ van Inagro, Westtoer en regiowerking Toerisme Westhoek. Korteketenboeren blikken terug op 2,5 jaar aan acties om hun aanbod af te stemmen op dag- en verblijfstoeristen.
In totaal namen 49 landbouwers en 56 toeristische ondernemers deel aan het traject. Dertig landbouwers bieden vandaag toeristische streekpakketten aan, gaande van aperitiefplanken en picknickmanden tot activiteiten op hun erf. Dat levert niet alleen extra inkomsten op, maar heeft ook geleid tot een hecht netwerk van collega-producenten.
Deborah Sanctorum van ’t Omloophof in Ieper nam enthousiast deel aan het traject: “Als landbouwer ben je vaak bezig met je product en je dagelijkse werk, maar het commerciële luik ligt niet altijd voor de hand”, zegt ze. “Dankzij dit project heb ik geleerd hoe ik mijn producten aantrekkelijker kan presenteren aan toeristen. Het contact met logiesuitbaters gaf me echt nieuwe inzichten. We kunnen elkaar versterken.”
Masterclass toeristen lokken
Sanctorum en haar collega’s kregen begeleiding van Inagro om zich doeltreffend op toeristen en Westhoekbewoners te richten. Inagro ondersteunde de landbouwers met interviews, workshops en coaching om hun toeristisch aanbod vorm te geven. Daarbij ging het onder meer om het bepalen van porties en smaakcombinaties, prijszetting en verpakking, samenwerking met logies, en het versterken van hun zichtbaarheid via toeristische platformen, storytelling en klantbeleving.
Katrien Zyde van Het Warandehof, een rabarberbedrijf in Alveringem, heeft veel opgestoken van de workshops: “Vooral de nieuwe contacten die ik kon leggen vond ik een grote meerwaarde. Je leert dat ze vaak voor dezelfde uitdagingen staan. Een aantal van hen verkoopt nu ook mijn producten.”
Om de landbouwers extra zichtbaarheid te geven bracht Inagro ook een beleefkalender uit met de activiteiten op de verschillende erven. De kennis en inspiratie uit het project zijn bovendien blijvend toegankelijk via de korteketentoolbox, een online platform voor korteketenondernemers.
Smaakmarkt als startpunt
Eén van de hoogtepunten van het project was de smaakmarkt op 17 juni bij Terrest Brewery in Houthulst. Elf producenten stelden er hun aanbod voor aan meer dan 46 logiesuitbaters. Die eerste kennismaking leverde meteen concrete afspraken en nieuwe samenwerkingen op. Verschillende deelnemers overwegen om het marktje volgend jaar te herhalen.
Wie als landbouwer interesse heeft om mee in te stappen, kan bij Inagro terecht voor eerstelijnsadvies, tools en doorverwijzing. Ook deelname aan het label 100% West-Vlaams opent deuren richting toeristische afzet.
“Lokale producten zijn meer dan voeding; ze vertellen het verhaal van een regio. We wilden landbouwers de kans geven om die troef beter te benutten richting een nieuw publiek: toeristen”, zegt Katrien Grauwet, adviseur korte keten bij Inagro. “Toeristen zoeken beleving en gemak, dus hebben we boeren geholpen om daarop in te spelen met aangepaste pakketten en een doordacht verhaal.”

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Inagro / Ateljé D Jan D’Hondt