Nieuwe rekentool helpt melkveehouders complexe bedrijfseconomische keuzes maken

nieuws

Het is geen simpele rekensom voor veehouders om de economische impact van PAS-maatregelen, een productiekrimp of een omschakeling naar bio in te schatten. Meer dan vier jaar lang werkten experts van ILVO, Inagro, de Hooibeekhoeve en Boerenbond aan een rekentool die melkveehouders daarbij extra houvast biedt. Met de ‘Routeplanner Melkvee’ kunnen ze voortaan bedrijfsspecifiek de kosten en baten inschatten van verschillende toekomstideeën. “Bijzonder waardevol in een context van veranderende regelgeving”, klinkt het.

Vandaag Jozefien Verstraete
Vercauteren bezoekt het melkveebedrijf van Van Lembergen in Lommel

De lijst aan bedrijfskeuzes die een melkveehouder kan of moet maken om een toekomstbestendig bedrijf te hebben, is eindeloos. Moeten we aan schaalvergroting doen of eerder krimpen? Welke impact zal een investering zoals een melkrobot of -installatie hebben, moet de opfok van jongvee uitbesteed worden of wordt beter een nieuw een personeelslid aangeworven? Wat zijn de economische gevolgen als er een verandering van rantsoen komt, welke gewassen kunnen er extra geteeld worden?

“Het is essentieel om op een objectieve en bedrijfsspecifieke manier zicht te krijgen op de economische gevolgen van deze keuzes”, aldus ILVO. “De Routeplanner Melkvee zorgt net voor deze economische onderbouwing. De tool simuleert en vergelijkt allerlei uiteenlopende scenario’s op maat van het bedrijf zelf.” Op deze manier krijgt een melkveehouder extra handvaten om weloverwogen conclusies te trekken waarom een idee al dan niet interessant is.

Op maat en actueel

De sterkte van de tool bestaat erin dat de interacties tussen de verschillende bedrijfsprocessen zoals ruwvoederproductie, arbeid en mestafzet in de resultaten worden meegenomen. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de veranderende marktomstandigheden en huidige wetgeving. Zo brengt de tool onder meer de impact van de maatregelen van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in kaart, op niveau van de boerderij.

De tool is het resultaat van een VLAIO-LA-traject, met drie onderzoeksinstellingen ILVO, De Hooibeekhoeve, Inagro en landbouworganisatie Boerenbond aan de wieg. Elke Vlaamse melkveehouder kan er voortaan gratis mee aan de slag, maar het vergt wel wat knowhow. “Er werden reeds enkele opleidingen gegeven voor landbouwadviseurs en banken”, duidt ILVO. “We zijn ook aan het kijken om deze eventueel te laten doorgaan voor melkveehouders zelf.”

Melkveehouders die advies willen op basis van de tool kunnen ook aankloppen bij adviesbureau. Als de ondersteuning door een erkend adviesbureau wordt gedaan, kunnen landbouwers een korting krijgen via hun Kennisportefeuille.

Routeplanner varkens en pluimvee?

Tot nu is de Routeplanner er enkel voor melkveehouders. Economische keuzes maken beperkt zich echter niet enkel tot melkveebedrijven. Krijgt de routeplanner nog een uitbreiding voor andere veehouderijtakken? “Dit willen we zeer graag”, aldus ILVO. “Maar daarvoor hebben we financiering nodig. We hebben hiervoor al twee keer een project ingediend bij VLAIO, voorlopig zonder succes. Maar we geven niet op.”

Acht op tien rundveehouders vrezen tussentijdse stikstofdoelstelling niet te halen
Uitgelicht
Tachtig procent van de rundveehouders verwacht de tussentijdse stikstofdoelstelling van vijf procent tegen eind 2025 niet te halen. Dat blijkt uit een enquête van Boerenbond....
24 april 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek